Élet-Stílus

A csapat sztárja: Andrij Sevcsenko

Andrij Sevcsenko
Születési idő: 1976. szeptember 29.
Születési hely: Dvirkivsina, Szovjetunió
Magasság/súly: 182 cm/72 kg
Poszt: csatár
Mezszám: 7
Válogatottság/gólok: 63/28
Klubja: AC Milan
Korábbi klubjai: Dinamó Kijev (1994-1999)
Első válogatott meccs: 1995. március 25. Horvátország ellen.

Nagy kockázat nélkül kijelenthető, hogy Andrij Sevcsenko az ukrán foci legnagyobb csillaga. Nem illik azt mondani Blohin csapatáról, hogy egy emberen dől vagy bukik minden, hiszen jó képességű játékosokból áll az együttes, de a Milan csatára magasan kiemelkedik közülük. A jelen egyik legjobb játékosának tartják Ronaldinho, Lampard vagy éppen Thierry Henry mellett.

Sevcsenko egy Csernobil környéki faluból származik, ám az 1986-os események miatt elmenekült a család a környékről. Nem sokkal később felfigyelt rá a Dinamó Kijev és a fiatal Seva a itt tanulta meg a sportág alapjait. Már korán felfigyeltek a tehetségére, és annak ellenére felvették a focisuliba, hogy az egyik teszten megbukott. A klub ezzel története egyik legjobb döntését hozta meg. 1994 októberében debütált a nagycsapatban, és pár hónappal később meg is szerezte első gólját. Az elkövetkező három szezonban több mint 50 gólt szerzett, és Európa egyik leginkább rettegett támadója lett. Nemcsak a hazai bajnokságban, hanem az európai porondon is remekelt. 1997-ben a Barcelonának rúgott egy mesterhármast a Nou Campban, a következő kiírásban pedig ő lett a gólkirály.

Teljesítményére külföldön is felfigyeltek, és 1999-ben szerezte meg a Milan. Már az első szezonban behozta a 18 millió angol fontos vételárát, és 24 találatig jutott, amivel azonnal gólkirály lett. A következő két szezonban 51 gólt lőtt, ám a milánói csapat nem szerzett semmilyen trófeát, és az ukrán válogatott sem jutott ki a 2002-es vb-re annak ellenére, hogy a selejtezők során 10 alkalommal is beköszönt az ellenfeleknek. A 2002-2003-as idényben nem ment olyan jól a játék, egy sérülés is hátráltatta, de a szezon végén már ő lőtte be a BL-döntőben a Juventusnak a mindent eldöntő tizenegyest. A következő idényben meglett az olasz bajnoki cím Sevcsenko hathatós támogatásával (24 gól, ismét gólkirály). 2004 decemberében pedig megkapta a legnagyobb egyéni elismerést, ami egy európai játékosnak járhat, az Aranylabdát.

Tavaly ismét bejutottak a Bajnokok Ligájának a döntőjébe, ám 3-0-s félidő után kikaptak a Liverpooltól, és Sevcsenko büntetőt hibázott a meccsen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik