Élet-Stílus

Haldokló Holt-tenger

A Holt-tenger, mint Afrikában számos vízfelület, az utóbbi években rohamosan zsugorodik.
Kutatók szerint az elmúlt 50 évben a területe mintegy harmadával csökkent.

Aggódó kutatók megoldásokat keresnek a Holt-tenger zsugorodására. A globális klímaváltozás érinti az értékes gyógyiszapjáról híres holt-tengeri gyógyfürdőket. Egyes klinikák mára a parttól akár több száz méterre is kerülhettek a víz visszahúzódása miatt. A Holt-tenger egyesek szerint látványosan haldoklik, mások azonban már a megmentésén fáradoznak.

A Holt-tengerbe ömlő Jordán folyót a vízhiánnyal küzdő Szíria, Jordánia és Izrael zsarolja ki a végletekig, így a vízutánpótlás jelentősen lecsökkent az utóbbi években.

Környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy azonnal meg kell kezdeni az értékes természeti kincs megmentését, mert ha ilyen ütemben csökken a vízmennyiség, a Holt-tenger végveszélybe is kerülhet.

A terület természeti és gazdasági kincsei mellett több millió madárnak jelent fontos pihenő és fészkelő helyet az éves Európa és Afrika közötti madárvándorolások folyamán. A térség több veszélyeztetett fajnak is otthont biztosít, amelyek a most már jelentőssé vált élőhely csökkenés miatt akár ki is pusztulhatnak.

A megoldási lehetőségeket keresve felmerült egy 200 km-es csatorna megépítése, amely vízpótlást biztosítana az egyre csökkenő Holt-tengernek. Ehhez azonban több országnak együtt kéne dolgozni a megoldáson. Közösen kellene egyeztetni a Jordánból öntözésre kiemelt vízmennyiség csökkentésével kapcsolatos elképzeléseket, ami a térség politikai feszültségeit tekintve szinte lehetetlennek látszik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik