Élet-Stílus

Befektetői kézikönyv hazai műkincsekhez

Az előző századforduló Párizsában az ott összegyűlt kivételes alkotók, gondolkodók megalkották a XX. századi művészetet. Egy most megjelent album a magyar művészek tevékeny és fontos szerepét tekinti át e folyamatban, amely a befektetőknek is jelentős segítséget jelenthet.

Cserba Júlia 1983-óta Párizsban élő művészeti író, aki elsősorban a magyar-francia képzőművészeti kapcsolatok kutatásával foglalkozik. Rendszeresen publikál kulturális és művészeti folyóiratokban. Jelentős tanulmányok – Anton Prinner, Rozsda Endre, Pátkai Ervin, Victor Vasarely – szerzője, kiállítás szervező, művészeti tanácsadó.

Cserba Júlia Magyar képzőművészek Franciaországban 1903-2005 című albuma azt is bemutatja, hogy a magyar művészeti közösségnek és a több-kevesebb időt Párizsban töltő, majd Magyarországra visszatérő alkotóknak nem csak a világ akkori kulturális fővárosára volt hatásuk, de a francia főváros atmoszférája jelentősen átalakította a magyar ugar művészeti törekvéseit is.

A könyv nemcsak igényes, átfogó művészettörténeti relikvia, hanem kötelező irodalma lesz mindazoknak, akik műkedvelőként, műtárgybefektetőként, műgyűjtőként, vagy akár laikusként kíváncsiak az európai és a magyar képzőművészetet meghatározó alkotók korára és sorsára. A Párizsban élő szerző – Cserba Júlia – hosszú évek kutatómunkájával állította össze a magyar származású festők és szobrászok életrajzát – a kötet különlegessége, hogy a nemzetközi hírű Bálint Endre, Czóbel Béla, Farkas István, Nicolas Schöffer, Tihanyi Lajos vagy Victor Vasarely mellett azokat az itthon kevéssé ismert művészeket is bemutatja, akik a francia művészeti életben jelentős szerepet játszottak vagy játszanak.

A művészettörténeti album

A bevezető és az életrajzok a közel 300 illusztráció segítségével szemléletesen tükrözik a mindenkori történelmi körülményeket és a kulturális hátteret – szellemi áramlatokat, kiállításokat, emberi kapcsolatokat. A kötet nemcsak a szakemberek számára fontos kézikönyv, hanem izgalmas, olvasmányos, intellektuális felfedezéseket is kínál olvasói számára.

A könyv bevezetőjében a francia főváros gazdag kulturális élete és a magyar vonatkozású művészeti események, kiállítások sora bontakozik ki, ezt követően az emigráció időpontja alapján, négy időperiódusra bontva, életrajzi fejezetekre tagolva ismerhetjük meg az egyes művészek – közel százharminc alkotó életének állomásait.

Befektetői kézikönyv

Cserba Júlia könyvének nemcsak képzőművészeti, irodalmi értéke van. Érdemes megvizsgálni, hogy a magyar műkereskedelem az elmúlt tizenöt évben a kötetben ismertetett szerzők közül ki mindenkit fedezett már fel magának: Czóbel Béla, Egry József, Bornemisza Géza, Perlott-Csaba Vilmos, Diener-Dénes Rudolf, Bálint Endre. Nagy érdeklődés kísérte Csernus Tibor és Hollán Sándor közeli múltban megrendezett budapesti kiállításait, de láthatta a múlt évben a fővárosi közönség Vágh-Weimann Imre (Emeric) gyűjteményes kiállítását is.

Számos közismert és meg nem érdemelt módon kevésbé ismert alkotó művészete rajzolódik ki Cserba Júlia könyvéből. Szinte biztos, hogy a kötet is hozzájárul ahhoz, hogy a Franciaországhoz kötődő, de mégis magyar festők, grafikusok és szobrászok munkái az elkövetkező időszakban gyakrabban lesznek láthatóak a magyar kiállítóterekben és az aukciós kínálatban is. A könyv mindenesetre már minden galéria tulajdonos könyvtárában megtalálható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik