Élet-Stílus

Sok amerikai fiatal nem tudja, merre van Irak

admin
admin

2006. 05. 04. 14:43

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint az egyesült államokbeli, 18 és 24 év közötti fiatalok jelentős része nem tud tájékozódni a világtérképen, valamint igen hiányosak földrajzi ismereteik saját hazájukról is.

Aggasztó hiányosságokra mutatott rá egy nemrégiben végzett felmérés, amely az amerikai fiatalok általános földrajzi ismereteit próbálta feltárni. A felmérés egyik feladataként például Irak bejelölése a térképen igen nehéz feladatnak bizonyult annak ellenére, hogy a 2003 óta tartó háború miatt az ország neve napi gyakorisággal szerepel a médiában. A kérdőívet kitöltők 63 százaléka nem tudta pontosan elhelyezni a térképen az arab országot. Mintegy hetven százalék pedig nem találta meg Iránt illetve Izraelt. Minden tíz megkérdezettből kilenc nem találta Afganisztánt Ázsia térképén, a megkérdezettek fele pedig nem tudta, hogy Szudán afrikai ország.

A két évvel ezelőtti délkelet-ázsiai cunami képei még elevenen élnek a tévénézőkben, újságolvasókban, mégis a megkérdezettek háromnegyede nem tudta megmutatni Indonéziát a térképen.

A társadalomföldrajzzal kapcsolatos kérdésnél többek között az iránt érdeklődtek a kérdőív összeállítói, hogy melyik Indonézia vezető vallása. A válaszadók háromnegyede nem az iszlámot választotta, holott Indonéziában él a világ legnagyobb muzulmán közössége.

„Úgy tűnik, hogy az amerikai fiatalok nem sok érdeklődést mutatnak az országukon kívüli világ iránt” – summázta az eredményeket David Rutherford, a washingtoni National Geographic Society földrajzoktatásért felelős szakértője. A National Geographic Society megrendelésére készült felmérést a Roper Public Affairs végezte 2005 decembere és 2006 januárja között. A kutatás során 510 interjút készítettek.

„Az eredmények aggasztóak” – tette hozzá Douglas Richardson, a washingtoni Amerikai Geográfusok Egyesületének vezetője – ,„hiszen a földrajztudás nélkülözhetetlen a mai gyors, globalizálódó világban. A jövőben meg kell erősíteni földrajzi alapismeretek átadását a középiskolai oktatásban.”

A 2002. évi felmérés eredményei is nagy hiányosságokat tártak már fel. A kutatást négy éve szintén a 18–24 éves korosztály körében végezték, és az USA-n kívül Kanadában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, Mexikóban, Svédországban és Nagy-Britanniában is. Akkor az amerikai fiatalok a mexikóiakat megelőzve az utolsó előtti helyen végezte.

Hiányzik a térképolvasási készség

Érdekesség, hogy az eredmények Amerika földrajzára vonatkozólag is lehangolóak. A megkérdezettek fele nem találta meg New York államot, a harmaduk nem lelte Louisiana államot, és a fiatalok fele nem tudta helyesen elhelyezni a Mississippi folyót az USA térképén, holott ez a térség a 2005. évi hurrikán pusztítása miatt szintén sokáig reflektorfényben volt.

Sokaknál maga a térképolvasási készség is hiányzik: amikor a megkérdezettek azt a feladatot kapták, hogy egy adott térségből a közelgő hurrikán elől északnyugati irányába ki kell telepíteniük a lakosságot, csak kétharmaduk tudta, merre van északnyugat.

A megkérdezett fiatalok körében minden tízből csak kevesebb mint három vélte úgy, hogy feltétlenül tudnia kellene, hogy a hírekben hallott országok hol találhatók, és csak tizennégy százalékuk vallotta, hogy fontos az idegen nyelv ismerete. A fenti eredményeket igazolja, hogy a megkérdezettek csak kevesebb mint egyötödének van otthon világtérképe.

Mekkora az Egyesült Államok lakossága?

A saját országukról való ismeretek hiányosságára utal, hogy a válaszadók harminc százaléka az Egyesült Államok lakosságát 1-2 milliárdra becsülte, holott a jelenlegi statisztikai adatok szerint kevesebb, mint 300 millió. Csaknem 75 százalékuk úgy tudja, hogy az angol a legelterjedtebb anyanyelvként beszélt nyelv a világban.
„Egy olyan országban, mint az Egyesült Államok, ahol a mindennapi döntéseknek (térben és időben) messzemenő hatásai vannak, a holnap vezetői számára a földrajzi ismeretek elengedhetetlenek” – mondta Rutherford.

Pozitív jelenség viszont, hogy az elmúlt években az egyetemeken jelentősen megnőtt a földrajz szakokra jelentkezők száma. A népszerűség leginkább azzal magyarázható, hogy a számítástechnika erősen behatolt erre a tudományterületre, gondoljunk csak a földrajzi információs rendszerre (GIS) vagy a globális helymeghatározó rendszerre (GPS).

A 2002. évi felméréshez képest szintén pozitív fejlemény, hogy 11 százalékról 27 százalékra nőtt a híreket interneten nézők aránya; és a mostani felmérés kimutatta, hogy az internethasználók körében nagyobb arányban voltak helyes válaszadók. Hasonlóan jobb tájékozottsággal rendelkeznek azok, akik már jártak külföldön, vagy beszélnek valamilyen idegen nyelvet.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.