Élet-Stílus

Nürnberg, a fejlődés és a mézeskalács városa

Félmillió lakosával és csaknem évezredes múltjával Nürnberg Bajorország második legnagyobb városa. Sörei, kolbászai és a helyi mézeskalács mellett 340 focipályával is büszkélkedhet a város és környéke.

A belváros gyönyörű fagerendás házai a középkort idézik. Nyaranta az ablakok megtelnek muskátlis ládákkal, a Pegnitz folyó partjai pedig a hűsölni vágyókkal. A pezsgő élet ilyenkor a parkokba vagy az állatkertbe költözik, ahol idilli környezetben kávézók, fagyizók és kolbászozók várják a kikapcsolódni vágyókat. A legtöbb nürnbergi sülthúsárus csak ennyit kérdez „Mit iszik, és mennyit kér…?” – a kolbászokat párokban és 1 liter sör társaságában illik rendelni.

Sör és természet

Az esti mulatságért a nürnbergi sörözők, sörözők és sörözők felelősek, de persze a zenés klubokban sincs hiány. Aki pedig moziban szereti szabadidejét tölteni, az feltétlenül látogasson el a város IMAX-termébe: Európa legnagyobbika!

Sok sportszerelmes is szívesen látogatja ezt az ősi bajor várost: a könnyen megközelíthető tóvidék ideális helyet biztosít szörfözésre, vitorlázásra vagy hajókázásra. A Nürnberg, Bamberg és Bayreuth között elterülő föld, a Fränkische Schweiz pedig a természetkedvelők kedvenc helye: a hegymászás, a biciklizés és a szinte megszámlálhatatlan serfőzde jó programot kínál bárkinek (a helyiek is szívesen járnak ide).

A város heti piacain a Nürnberg közelében található zöldség- és gyümölcstermelő „fokhagymaföldről” (Knoblauchsland) vehetjük meg az árut.

Néhány adat pár szóban – Nürnberg


• Nürnberg Bajorországban található: 500 ezer lakosa van. Agglomerációjában 2,5 millióan élnek.

• Nürnbergi születésű Albrecht Dürer (1471–1528), festő: egykori háza manapság a város egyik múzeuma.

• A XIII. században itt sült meg az első mézeskalács (Lebkuchen), a németek egyik kedvenc nemzeti csemegéje. (Valószínűleg mi is tőlük tanultuk!)

• A Nürnberg közelében elterülő Fränkische Schweizban több mint 70 serfőzde van: a Guinness-rekordok szerint itt a legmagasabb az egy lakosra jutó serfőzde aránya.

• „Drei im Weggla”, három nagyujj vastagságú roston sült kolbász egy zsemlébe tűzve: a város hagyományos gyorsfalatkája.

• Johannes Regiomontanus (Johannes Müller von Königsberg: 1436–1476) matematikus és csillagász Nürnbergben építette fel Németország – és talán Európa – első planetáriumát. Nürnberg előtt Mátyás Király udvarában is dolgozott.

• Nürnberg és Fürth városa egymás riválisai: míg az utóbbi igazi bajornak vallja magát, Nürnberg frank hagyományaira büszke.

• Nürnbergben fejlesztették ki az MP3 formátumot (1979–1992): Erlangen-Nürnberg és a Fraunhofer-Institut for Integrated Circuits laborjaiban).

• 2006-ban itt került forgalomba az első vezető nélküli metró Németországban.


Nürnberg, a fejlődés és a mézeskalács városa 1

Nürnberg, a fejlődés és a mézeskalács városa 2



A technológia városa

A hagyományosan ipari városnak számító Nürnberg az elmúlt évtizedekben technológiai központtá kezdi magát kinőni. A városi adminisztráció szerint Nürnberg és környéke az egyik legaktívabb régiója Németországnak a technológiai újítások és felfedezések szempontjából. Az alkalmazott kutatások terén a városi egyetem, a technikai főiskolák és a Fraunhofer Intézet jár az élen. Tizenhárom év kemény kutatás és fejlesztés munkája gyümölcseként itt született meg például az MP3 formátum (az Erlangen-Nürnberg egyetemi kar és a Fraunhofer Intézet laborjaiban).

De az újításoknak igazi nagy hagyománya van a városban: jó néhány évszázaddal korábban itt épült fel Németország első csillagvizsgálója, papírgyára, itt készült el az első gömb alakú földgömb és az első klarinét is. 2004-ben pedig itt fejlesztették ki azt a technológiát, amely lehetővé teszi a sanghaji mágneses vasút megépítését.

Karácsonyváros

Nürnberget szokták a karácsony városának is nevezni, hagyományos és hangulatos karácsonyi vására miatt. A piac először 1628-ban került megrendezésre, és manapság mintegy kétmillió látogatója van (évente). A bronzvasárnap előtti péntektől egészen karácsonyig tart a kirakodóvásár, ahol gőzzel hajtott körhinták, karácsonyi vásárfiák, forralt bor és mézeskalács várja a látogatókat. Németország talán legszebb karácsonyi vására. (Persze nem valószínű, hogy tradicionális mézeskalácsra bukkanunk a vb ideje alatt, ugyanis ez a csemege tipikusan a téli időszakra jellemző.)


A város és a sportok

A futball kivételesen közkedvelt sport a Nürnberg-Fürth régióban: összesen 114 fociklub és 340 focipálya létezik. Az FC Nürnberg (amire a helyiek csak A klubként utalnak) kilencszer nyerte el a német bajnoki címet! Bizonyos kimutatások szerint a nürnbergi focirajongóknál csak a gelsenkircheni rajongók elhivatottabbak. A nürnbergiek a meccsek előtt a piactéri Szép Szökőkúthoz (Schoene Brunnen) járnak kívánni, ugyanis a kút rézgyűrűjének varázsereje van…

A futball hagyományain kívül nagy múltja van a bicikli-, a motor- és a jéghokiversenyeknek is. A Norisring útvonal az évente megrendezésre kerülő autóverseny híres 200 mérföldes pályája. A bajor bicikliverseny Nürnberg belvárosán keresztül vezet át.

Történelem

• 1050: városalapítás.

• 1050–1571: a nürnbergi vár fontos politikai találkozások helyszíne.

• 1219: Nürnberg birodalmi szabad városi jogokat kap, így fontos kereskedelmi pont lesz.

• Középkor: az újonnan választott német uralkodóknak Nürnbergben kellett megtartaniuk az első országgyűlést, és az uralkodói jelvényeket is itt kellett tartani.
Nürnberg, élénk kereskedelmi életének köszönhetően, a XV–XVI. században éli aranykorát.

• 1806: elveszti szabad kereskedelmi városi jogait, és a Bajor Királyság részévé válik.

• 1835: megépül az első német vasútvonal Nürnberg és Fürth között.

• 1933: Adolf Hitler itt tartja pártjának nagygyűléseit.

• II. világháború után: itt zajlanak a náci bűnösök perei.


Nürnberg, a fejlődés és a mézeskalács városa 1

Nürnberg, a fejlődés és a mézeskalács városa 2



Piszkos történelmi hagyaték

Mivel a város neve a II. világháborúban némiképp besározódott, Nürnberg, egyfajta vezeklésként, a „Béke és az Emberi Jogok” városa szeretne lenni. Azon történelmi épületek, ahol a nácik egykoron pártgyűléseiket tartották, manapság múzeumokként funkcionálnak: a Nemzeti Szocialista Párt által okozott szörnyűségeket pedig kíméletlenül őszinte kiállítás taglalja.

Az „Úton az emberi jogok felé” című kőpilléren 30 univerzális emberi jogot olvashatunk, mementót állítva ezzel a háború szörnyűségeinek.

1995 óta a város minden második évben a Nürnberg Nemzetközi Emberi Jogok Díjával jutalmaz meg egy olyan személyt, aki ezen a téren kiemelkedően aktív volt. 2005-ben az üzbég Tamara Chikunovának ítélték oda az elismerést, aki a halálbüntetések megszüntetéséért küzd.

Nünrnberg Card

Minden olyan személy (vagy család), aki legalább egy éjszakát Nürnbergben, Fürthben, Erlangenben vagy Schwabachban tölt el, 18 euróért megvásárolhatja a Nürnberg Kártyát. A 48 órás jeggyel aztán korlátozás nélkül utazhat a négy körzet tömegközlekedési eszközein, valamint ingyenesen juthat be múzeumaiba. A 12 év alatti gyerek számára mindez ingyenes. Ezenkívül a kártyával további kedvez-ményeket kaphatunk vásárláskor, színházakban stb.

Tippek: Városi séták és csillagtúrák

1. Sétáljunk egy jót a belvárosban (Altstadt), és együnk egy „Drei im Wegglát”. Aztán a várnegyed (Burgviertel) egyik sörözőjében (például az Altstagthofban) öblítsük le mindezt egy jó pofa saját főzetű sörrel.

2. Ha kedvünk tartja, befizethetünk egy idegenvezetős városi sörtúrára: 11 euróért 2 órán keresztül járhatjuk a több száz éves sörpincéket, megkóstolhatunk 2 különböző sört, a nürnbergi kolbászt és a helyi pálinkát.

3. Látogassunk el a belváros déli részébe: itt találhatók a múzeumok. A DB Múzeum Nürnberg játékkészítő hagyományait mutatja be, a Neue Múzeum pedig főleg kortárs műveket állít ki.

4. Egyik délután ebédeljünk helyi módra! A „Schäufela” igazi helyi specialitás, csülök krumpligombóccal: a nürnbergiek azt állítják, hogy havonta legalább egyszer ilyet kell enniük. (Ajánlott sörkertes étterem: Marientorzwinger)

5. Másszunk fel a nürnbergi várhegyre: csodálatos kilátás nyílik a városra.

6. Látogassunk el a Nürnberg, Bamberg és Bayreuth között elterülő Fränkische Schweizba, a helyiek kedvenc kirándulóhelyére. A festői tájon, ha éppen nem mászunk, repülünk vagy tekerünk, gyönyörködés közben kóstoljunk meg néhány helyi (saját főzetű) sört. S ha éppen nem vonzana bennünket a természet lágy öle, akkor is lehet mit csinálni. A környék települései igazi sörparadicsomnak számítanak: Pottensteinban 15, Waischenfeldben 16, Hollfeldben pedig 26 serfőzde van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik