Élet-Stílus

Csütörtöktől a mozikban – Mission: Impossible III

Nagyobb, hosszabb – és bummosabb. A szuperügynök Cruise a világ megmentése mellett harmadszorra újdonsült felesége életéért is harcol.

amerikai, 2006, 126 perc Eredeti cím: Mission: Impossible III

Rendező: J. J. Abrams Forgatókönyvíró: Bruce Geller, J. J. Abrams, Alex Kurtzman, Roberto Orci Operatőr: Daniel Mindel Zene: Michael Giacchino Producer: Tom Cruise, Paula Wagner Szereplők: Tom Cruise (Ethan Hunt), Philip Seymour Hoffman (Owen Davian), Michelle Monaghan (Julia), Ving Rhames (Luther Stickell), Laurence Fishburne (Brassel), Billy Crudup (John Musgrave), Jonathan Rhys Meyers (Declan), Maggie Q (Zhen), Simon Pegg (Benji Dunn), Keri Russell (Lindsey); Mozistart: május 4., Forgalmazó: UIP – Duna Film Honlap: www.missionim
possible.com

Az 1996-os első „lehetetlen-filmet” a furmány tette egyedivé – követve a Bruce Geller kreálta, 1966–1973 között futó, majd 1988–1990 között újraélesztett tévésorozatának fő szellemiségét –, meg a Lalo Schifrin szerezte főcímzene U2 ritmusszekciója – Adam Clayton (basszusgitár) és Larry Mullen (dobok) – általi feldolgozása. Tíz éve a csavarok, a lelemény és az átverés dominált, ahogy a kémek világának naposabb oldalát elképzeljük (amiből kimaradtak az olyan árnyoldalak, mint például a Poljot-órás, szőrös mellű KGB- és egyéb melákok gaztettei, ezekről pontosabb képet kaphattunk Steven Spielberg Münchenjéből és Stephen Gaghan Szirianájából).

Látványos izomfilmmé lett

Aztán a távol-keleti akcióguru (hollywoodi remeke: Ál/Arc) és „madárinfluenza-ellenpropagandista” művész, John Woo silányította a 2000-es folytatást gyönge, ám tagadhatatlanul látványos izomfilmmé, amiben röpködnek a galambok, a motorok és a sziklamászók. Ide a rozsdást, hogy az akkor már producerként is szorgoskodó Tom Cruise vette rá a mestert, miszerint Johnnykám, aztán látszódjon rendesen a muszklim, ha már annyit gyúrtam, szakadjon a pólóm, és pukkanjon a Ray Banem. (A főcímzenét meg a Limp Bizkit hörögte.)

Azt kapjuk, amire számíthatunk

A következő (mostani) felvonás továbbment a megkezdett cruise-i úton, egyértelműen a bummok filmje. Ebben a vonatkozásban a jeles elődöktől sem szégyell – mondjuk így – meríteni, a mozi leglátványosabb csatajelenete James Cameron Két tűz között című akciófilmjének közúti hídi akciószcénáját idézi. De tulajdonképpen azt kapjuk, amire számítottunk, pontosabban megkapjuk, amit a film (előzetese) ígér. A harmadszor színre lépő Ethan Hunt ügynök (Cruise) – és csapata – egy Davian (Philip Seymour Hoffman) nevű aljas üzlet- és gazember nyakában liheg, aki egy titokzatos Nyúlláb elnevezésű (valószínűleg) tömegpusztító fegyvernek látszó izével boltol (nem tudjuk meg, pontosan mi az, ezzel nem bíbelődtek a forgatókönyvírók). És hogy személyessé váljon a nagy csata, túszul ejti kémünk szép-ártatlan (mit sem sejtő) kedvesét (valóban szép: Michelle Monaghan), aki orvos, és ennek még szerepe lesz.

Színészek és humor

Az Alias és a Lost – Eltűntek szériákkal érdemeket szerzett rendező, J. J. Abrams azonban és szerencsére színészeket (Hoffman) és jó poénokat csempészett a filmbe, úgyhogy határozottan érnek kellemes meglepetések. Igaz, azt nehéz eldönteni, hogy a halotti állapotából feléledő Hunt ügynök, amikor azonnal a pisztolyához kap és céloz, azt vajon viccnek szánta, vagy komolyan gondolta-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik