Élet-Stílus

Nincs igazi védelem a kullancsok ellen

Az ÁNTSZ szakemberei a kullanccsal erősen fertőzött területeken táborozási tilalmat is elrendelhetnek.








Nincs igazi védelem a kullancsok ellen 1



Gyanús esetben forduljunk orvoshoz!

Az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének tisztiorvosa, dr. Kocsis Sándor is elsősorban a személyi védekezés fontosságára figyelmeztet, hiszen kullancs nemcsak az erdőségekben, hanem a városi parkokban, sőt a családi házak kertjében is egyre gyakrabban előfordul. Ha bárki kullancsot talál a testén, igyekezzék azonnal eltávolítani. Ehhez a gyógyszertárakban speciális csipeszt is be lehet szerezni. A legnagyobb elővigyázatosság ellenére is előfordul, hogy valakit megcsípett a kullancs. A Lyme-kór első tünetei közé tartozik a csípés körül megjelenő, egyre növekvő ovális bőrpír, amivel fáradékonyság, fejfájás, ingerültség, nyirokcsomó-duzzanat jár együtt. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, de gyógyítható. Minden gyanús esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, megelőzendő a nagyobb bajt.

Nincs igazi védelem a kullancsok ellen 1
Nincs igazi védelem a kullancsok ellen 3

Pest megye legnagyobb kiterjedésű kiránduló területén, a Pilisi Parkerdőben egyelőre nem tapasztalták, hogy a korábbi évekhez képest több lenne a kullancs. A Parkerdőgazdaság kommunikációs vezetője, Lomniczi Gergely mindazonáltal fokozott óvatosságra inti a turistákat, hiszen egyedül a fővárosi és közvetlen környéki erdőségeket évente ötmillió látogató keresi fel. Kullancs pedig bárhol előfordulhat, ezért a gazdaság folyamatosan beoltatja dolgozóit a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen. Ez bárki számára
orvosi vényre felírható védőoltás-sorozat, melyet ajánlatos télen elkezdeni.

A látogatóknak elsősorban a megelőzést ajánlják, zárt ruházatot vagy a kereskedelemben kapható rovarriasztó szerek alkalmazását az erdei sétákhoz, a napi program befejeztével
pedig a szabadon maradt testfelületek alapos átvizsgálását.

A kullanccsal fertőzött területeken jogszabályi előírás szerint a terület tulajdonosának kell gondoskodnia a védekezésről. Az ÁNTSZ a nyári táborozási időszak előtt intézkedik az önkormányzatok, illetve a fenntartók felé.

A szakember által permetezéssel végzett vegyszeres kullancsirtás elsősorban a körülkerített szabad területen (üdülőkben, táborokban, kertekben) ad kielégítő eredményt, és 2-3 hetes hatástartósságot, de különböző állatok behurcolhatják (madarak, kisemlősök, kutyák). Egyéb helyeken e módszernek a hasznos rovarok elpusztítása miatt adódó komoly környezetkárosító hatásával kell számolni.

Amennyiben egy adott területen a kullancsok nagyobb számban fordulnak elő, és ezeken a helyeken a turistaforgalom jelentős, úgy célszerű a kullancsveszélyre utaló figyelmeztető tábla kihelyezése, esetleg a táborozás és kempingezési tilalom elrendelése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik