Élet-Stílus

Mednyánszky-kiállítás nyílt Pécsett

A főváros után először Pécsett láthatók a Művészetek Háza Martyn Ferenc Tetőtéri Galériájában Mednyánszky László művei – hangzott el kedden a kiállítás megnyitását megelőző sajtótájékoztatón.

Mint Huszár Zoltán, a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója elmondta, a Modern Magyar Képtár 12 000 darabos gyűjteményében Magyarországon és Európában is egyedülálló alkotások találhatók. A kollekció kiemelkedő darabjai Mednyánszky Lászlóhoz kapcsolhatók. A Művészetek Házával közösen rendezett önálló kiállítás a két intézmény között kiépülő szakmai együttműködés első állomása.

Sárkány József művészettörténész a művész életművét méltatva kiemelte, hogy Mednyánszky László a XIX. és XX. századforduló festészetének legtermékenyebb és legtalányosabb alakja. Az arisztokrata festő több mint négyezer képet hagyott maga után, a baranyai múzeumok birtokában ennek csupán töredéke van. Modelljei elsősorban a falun élő emberek – parasztlegények, cigányok, kocsisok –, valamint a nagyvárosok külterületein élők – katonák, koldusok – voltak. Úgynevezett csavargó képeivel – Ribera, Millet, Daumier örököseként – új műfajt alkotott.

Szólt arról is, hogy a látogatók most egy olyan egyedülálló válogatást tekinthetnek meg, amely a Modern Magyar Képtár gyűjteményében őrzött, a XX. század első felének meghatározó magángyűjteményeiből származó alkotásokból áll, s ebben a formában eddig nem volt látható. A tárlat június elejéig látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik