Élet-Stílus

Közlekedési razzia az utakon

Országos közlekedési ellenőrzés lesz kedden Magyarország útjain. Ennek kapcsán elsősorban a biztonsági öv és a gyermekülés használatát fogják ellenőrizni a rendőrök.

Ismét akciót hirdet a Tispol, az európai közlekedésrendészeti szervek önkéntes hálózata. A mostani közlekedési ellenőrzésbe a kontinens 20-25 országát vonják be. A rendőrök és a közlekedési felügyelet munkatársai Budapesten és a megyékben is igazoltatják az autósokat. Ezúttal azonban nemcsak a fő- és mellékútvonalakon, de az autópályákon is megállítják a járműveket.

Gégény István rendőr alezredes elmondta, hogy a keddi közlekedési akcióban csaknem 1000 rendőr vesz részt, egész nap, reggel héttől este hétig ellenőrzik az autósokat. Magyarországon a biztonsági öv használatának aránya még mindig jóval alacsonyabb, mint külföldön.

Míg nálunk az autósok mindössze 45-50 százaléka használja az övet, addig más országokban ez eléri a 90 százalékot is. Autópályán valamelyest jobb a helyzet, ott az autósok 63 százaléka köti be magát nálunk. Éppen ezért a mostani ellenőrzés elsődleges célja, hogy kiszűrjék az öv nélkül autózókat.

Emellett a gyermekek biztonságára is fokozott hangsúlyt fektetnek most a rendőrök, és jobban figyelnek majd a gyermeküket megfelelő ülés nélkül szállító autósokra is.

Legutóbb karácsonykor volt ilyen nagyszabású közúti ellenőrzés, akkor az ittas vezetőkre hajtottak, és több mint 22 ezer autóst állítottak meg hazánkban, közülük 274-en fogyasztottak alkoholt, mielőtt kocsiba ültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik