Élet-Stílus

Klímánkat kutatja a műholdpáros

Több hónapos késedelem után Kaliforniából elindult két mesterséges hold, a Calipso és CloudSat, amelyek az időjárás és a klíma kutatásában kapnak majd szerepet.

A Delta-2 hordozórakéta orrkúpjában várakozó két mesteséges hold startjára végül pénteken (áprlis 28-án), magyar idő szerint dél után két perccel került sor a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról. Eredetileg tavaly nyáron kellett volna indulniuk, majd novemberben a Boeing cég alkalmazottainak egészen februárig tartó munkabeszüntetése miatt maradt el a start. Az utóbbi napokban is többször elhalasztották az indítást, változatos (időjárási, műszaki, szervezési) okokból. Végül a hetedik kijelölt időpont bizonyult sikeresnek.

A két új űreszköz egy már pályán levő műholdhármashoz (Aura, Parasol, Aqua) csatlakozik majd. Az A-Train nevű konfiguráció holdjai kis időeltolódással követik egymást 705 km magas poláris napszinkron pályájukon. (A Calipso például 15 másodperccel a CloudSat után halad el egy adott földfelszíni pont fölött.)

A Calipso neve egy rövidítés (Cloud-Aerosol Lidar and Infrared Pathfinder Satellite Observations). A műholdon három, a Föld irányába néző műszer kapott helyet. Egyikük egy nagy látószögű kamera (természetsen csak nappali használatra), másikuk egy francia készítésű infravörös képalkotó berendezés. A harmadik műszer egy lidar, vagyis a fedélzeti lézersugárforrás által kibocsátott fényhullámok visszaverődését detektáló berendezés. Két hullámhosszon (1064 nm és 532 nm) működik, az utóbbin a visszaérkező fény polarizációját is képes mérni.

A CloudSat rádióhullámokat használ majd a távolságmérésre: érzékeny radarberendezése a 94 GHz-es frekvencián működik. Képes lesz felmérni a légköri víz eloszlását, hasznos adatokkal ellátva a földi üvegházhatást, a víz körforgását tanulmányozó kutatókat.

Az új holdak a tervek szerint térbeli információt nyújtanak majd a felhőzetről és a levegőben levő aeroszolok eloszlásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik