Élet-Stílus

Európa Jazzhíd vasárnap

Két nagyszínpad, 14 koncert, 10 országból több mint 100 muzsikus – számokban felsorolva is szédületes programnak ígérkezik az április 30-i Európa Jazzhíd 2006.

Program:

Clark Ádám tér 11-21.40
Modern Art Orchestra – Vendégek: Zsoldos Béla, Gőz László
Berki Tamás Band
Borbély Műhely – Vendég: Sakari Kukko (FIN)
Szakcsi Jr. Trio – Vendég: Dejan Terzic (GER)
Kaltenecker Trió
Contemporary Gregorian
Oláh Kálmán Trió – Vendég: André Ceccarelli (FRA)
Babos Project Special

Jövő Háza Teátrum 14-éjfélig
Közép-kelet-európai Kreatív Jazzműhely
Hat Ok
Terje Isungset (nor)
Dél-alföldi Szaxofon Együttes
Lantos Zoltán – Mirrorworld – vendég: Paul Shigihara (ger)
Tobias Delius 4tet (ned) és Grencsó István
Jam session

Columbus Jazzklub 20.00-éjfélig
Jam session


A rendezvény ötletét a harmadik Örömkoncert sikere adta, amelyen rengeteg érdeklődő ismerkedhetett meg a magyar és nemzetközi jazz legkiemelkedőbb képviselőivel. 2005. augusztus 19-én a Margit-híd és a Széchenyi Lánchíd között felállított színpadon öt, stílusában, műfajában különböző produkció mutatkozott be Dés Lászlótól Szakcsi Lakatos Béláig. Kirobbanó siker, hatalmas publicitás, nemzetközi televíziós közvetítés kísérte az eseményt, amelyről elmondható, hogy találkozott a szakma és közönség igényeivel egyaránt.

Adta magát tehát az ötlet: tegyük hagyománnyá a jazz örömkoncertjét! Legyen egy nap, amikor Budapest kiemelkedő pontjain a magyar jazz kiemelkedő képviselői és nemzetközi vendégeik adnak ingyenes koncertet, látványos háttérrel, nagy publicitással! Legyen számtalan koncert, ahol a mainstream-től a bigband muzsikáig, a free jazz-től a jazz-világzenéig a jazz szinte minden műfaj bemutatkozási lehetőséget kap.

Időpontként hazánk Európai Unióhoz való csatlakozásának napja, illetve annak előestéje, április 30-a kínálkozott. Az élvonalbeli magyar muzsikusok mellé pedig Európa jazz-kiválóságait hívták meg a szervezők – többek között Hollandiából, Finnországból, Németországból és Franciaországból – vendégszólistaként, hogy egy igazi nagy jam session keretében találhassák meg a közös hangnemet, a zenei közös nevezőt, a jazzt, amely valóban nem ismer határokat. A zene éppúgy egy, mint Európa.

Az egész napos esemény helyszíneként a Clark Ádám térnél, a Lánchíd alagútnál felállított színpad, illetve a Jövő Háza (Millenáris) Teátrum szolgálnak .

A Clark Ádám téri színpadon délelőtt 11-től este 10-ig 8, míg a Teátrumban délután kettőtől további 6 koncertre kerül sor. Este 10-kor azonban nem ér véget az esemény: a Millenárison és a Columbus Jazzklubban ugyanis kezdetét veszi a hajnalig tartó Budapest Jam, ahol a koncerteken fellépő muzsikusok örömzenéjét hallgathatja a közönség.

A két színpad programja nem stílusok szerint különül el, és reggeltől estig tartogat igazi zenei csemegéket a helyszínekre látogatóknak. A Clark Ádám téren a mainstream-től a a world music-ig lesz hallható számos produkció, amelyben a legkiválóbb magyar jazzművészekhez csatlakoznak európai hírű muzsikusok, a Jövő Háza Teátrumban pedig a Mediawave Fesztivál színpad kap helyet, ahol a párhuzamosan zajló győri seregszemle zenészvendégei, illetve a világhírű muzsikusok által tartott jazz- workshop résztvevői adnak majd koncertet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik