Élet-Stílus

Bemutatkozott az európai környezetbarát miniautó

A neve "Clever" (okos), de ez nem képességeire, hanem angol elnevezésének kezdőbetűire utal - Compact Low Emission Vehicle for Urban Transport, azaz kis kibocsátású kis városi jármű.

A három kerekű miniautó nem csak rövid és keskeny, hanem gázüzemű motorja 100 kilométerre 2 és fél litert fogyaszt. A jármű inkább a motorkerékpárok kategóriájába sorolható, hiszen legfeljebb két utast képest szállítani, akik egymás mögött ülnek. Ugyanakkor az utasok zárt térben ülnek. Azért ötölték ki közösen brit, francia, német és osztrák szakemberek és adták ezen nemzetek a pénzüket is a Clever kifejlesztéséhez, mert megoldást akarnak találni a városi közlekedést ellehetetlenítő forgalmi dugókra.

A kis jármű 100 kilométeres sebességgel is tud közlekedni, különösen előnyös egyméteres szélessége. Ennek ellenére egyelőre nem indul a sorozatgyártás, mert ára a számítások szerint nem lenne kisebb, mint a németek Smart nevű miniautójának. Az pedig a piac értékítélete szerint túl drága, gyártása nem gazdaságos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik