Élet-Stílus

Madárinfluenza: 45 országban több mint száz halott

Több mint 100 ember halálát és 200 millió madár pusztulását okozta, valamint baromfitenyésztők millióit döntötte szegénységbe a világ 45 országában a madárinfluenza H5N1-es vírusa, és a fertőzés a jelek szerint gyorsan terjed tovább – figyelmeztetett szerdán az ENSZ illetékese.

David Nabarro, a madárinfluenza elleni küzdelem összehangolásával megbízott ENSZ-koordinátor a világszervezet New York-i székhelyén egy rendezvényen elmondta: az emberre is veszélyes vírus felbukkanását 2003 és 2005 között még 15 országban észlelték, az idei év első négy hónapjában azonban gyorsan tovább terjedt 30 másik országra.

Jelentősebb fertőzést Törökországban, Irakban, Izraelben, a Gázai övezetben, Egyiptomban, Afganisztánban, Pakisztánban, Mianmarban, Indiában, Nigériában, Nigerben, Kamerunban és Burkina Fasóban észleltek.

Nabarro a vírus további terjedésére számít, bár nem tudja, hogy mely országokban vagy országrészekben bukkanhat még fel a kórokozó. A koordinátor elmondta azt is, hogy a H5N1-es vírus az eddigi ismeretek szerint összesen több mint 200 embert fertőzött meg, ám a fertőzöttek valós száma ennél sokkal magasabb lehet.

A fertőzés mintegy 200 millió madár pusztulásához vagy elpusztításához vezetett, amely mintegy 20 milliárd dolláros gazdasági kárt okozott az érintett országokban, szegénységbe taszítva a baromfitenyésztéstől függő gazdák millióit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik