Élet-Stílus

Egyiptom, akkor is, ha robban

Bár néhányan elbizonytalanodtak, s volt olyan is, aki végül lemondott egyiptomi nyaralásáról, a hétfői merénylet annak ellenére sem vette el az arab országba készülő turisták jelentős többségének kedvét, hogy a piramisok földjén nem először robbantottak.

Magyar áldozatok

Nem ez az első eset, hogy magyar áldozatokat követel egy terrortámadás. Az elmúlt közel húsz évben tíz alkalommal történt ehhez hasonló eset. Kronológia a terrortámadások magyar áldozatairól >>>

Egy magyar nő életét vesztette, férje pedig súlyosan megsérült hétfőn este Egyiptomban, mely nem először vált terrortámadás célpontjává. Az Akabai-öbölben fekvő Dahab üdülőhelyen elkövetett három robbantásnak a legfrissebb hírek szerint 18 halottja és több mint hatvan sebesültje van. Bár Egyiptom nem először vált terrortámadás célpontjává, a magyar turisták körében különösen népszerű a országnak úgy tűnk egyelőre nem kell tartania attól, hogy a nyaralók hátat fordítanak tengerpartjainak.

Kevesen visszakoztak

Bár jócskán érkeztek lemondások a hétfői terrortámadás óta, az utazási irodák tapasztalatai szerint egyre kevésbé befolyásolják az ilyen jellegű események a turisták döntéseit. A legutóbbi robbantás helyszínétől, Dahabtól 100 km-re fekvő Sharm-el-Sheikhbe utaztató irodák nem számítanak komoly népszerűségvesztésre. A Kartago Toursnál szerda estig mindössze 3 százalék mondta le egyiptomi útját azok közül, akik már befizettek a nyaralásra, míg az egész szezonban 10 ezernél is több egyiptomi nyaralóra számítanak, tájékoztatta a FigyelőNetet Rábai Miklós, az iroda jogásza.

A magyar turisták egyiptomi elkötelezettségéről számolt be Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezetője is. „Többen is érdeklődtek a robbantás óta azok közül, akik pénteken indulnak, de végül senki sem mondta vissza az utat”- fogalmazott lapunknak a szakember, hozzátéve, hogy ők egyáltalán nem számítanak visszaesésre, mert a nagy meleg miatt, most a robbanástól függetlenül, az eredeti terveknek megfelelően néhány hétre felfüggesztik a sharm-el-sheikh-i járatot.

Harmadával esett vissza

Márpedig a tapasztalatok szerint a támadás utáni néhány hét az, amikor leginkább érezteti idegenforgalmi hatását egy-egy terroresemény. A tavaly júliusi sharm-el-sheikh-i merényletet követően néhány hétig körülbelül harminc százalékkal kevesebben döntöttek Egyiptom mellett, mint általában, ám a visszaesés nem nyomta rá bélyegét az éves eredményekre. Mindkét utazási iroda vezetője egységesen arról számolt be, hogy tavaly a júliusi terrortámadás ellenére többen utaztak Egyiptomba, mint egy évvel korábban.

Molnár Judit szerint a ragaszkodás részben annak köszönhető, hogy az arab országba szervezett üdülések kedvező ár-érték aránya különösen vonzóvá teszi az egyiptomi ajánlatokat az árakra igencsak érzékeny magyar utazók körében. Ráadásul az egyiptomi város akkor kifejezetten gyorsan magára talált: a nyaralók többsége elsőként ugyan az otthoniaktól értesült a robbantásokról, azonban hamarosan a nyilvánosság elé állt a régió polgármestere, Moustafa Afifi, aki részletes tájékoztatást adott az eseményekről. Márpedig a szakemberek szerint nincs fontosabb, mint a gyors és hiteles tájékoztatás, ha már megtörtént a baj.

Bár országos szinten hiányoznak még a pontos és végleges adatok az elmúlt esztendőről, Próbáld Ákos, a Központi Statisztikai Hivatal szolgáltatás-statisztikai főosztályának vezetője szerint egyáltalán nem csökkent Egyiptom népszerűsége a terrortámadások miatt. 2004-ben országos szinten közel 48 ezren utaztak az arab országba az utazási irodák közreműködésével, az utazásukat maguk szervezők száma további 5-10 százalékot jelenthet. „Nem lennék meglepve, ha a 2005-ös adatok túlszárnyalnák a korábbi esztendőét” – fogalmazta meg lapunknak várakozásait a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik