Élet-Stílus

Svéd filmnapok Budapesten

Négy új film szerepel az elmúlt évek sikerei közül a svéd filmnapokon, amelyet május 4-től rendeznek meg a fővárosi Művész moziban – közölték a szervezők szerdai sajtótájékoztatójukon.

A négynapos eseményt a Budapest Film és Svédország budapesti nagykövetsége közösen rendezi, mint ahogy együtt szervezték a két évvel ezelőtti filmhetet is, amely a „Svédületes! Svéd–magyar randevúk 2004″ programsorozat keretében zajlott.

Jenny Bergström, a nagykövetség kulturális koordinátora a svéd filmnapok programját ismertetve elmondta: a nyitónapon a Dalarnai emberek (2004) című alkotást vetítik, az íróként és színházi rendezőként ismertté vált Maria Blom első nagyjátékfilmjét. A történet három nővérről szól, akik egy kis faluban, Svédország Dalarna tartományában nőttek fel; apjuk hetvenedik születésnapján felszínre kerülnek a köztük lévő régi nézeteltérések.

A Tomas Alfredson által készített Négyféle barna (2004) a Killingga:nget humorcsoport filmje, míg a Zozo (2005) történetéből rendezője, a libanoni születésű Josef Fares élete köszön vissza; az alkotó ugyanúgy Bejrutban nőtt fel és tízévesen került Svédországba, mint a főszereplő kisfiú.

A negyedik alkotás az iráni születésű Reza Bagher Popzene Vittulából című filmje (2004), amelynek vetítése előtt bemutatják Mikael Niemi azonos című, a forgatás alapjául szolgált kötetét. A történet egy kis, sarkkörön túli faluban játszódik a 60-as években, amikor betör a faluba a popzene, és megváltoztatja a helybeliek életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik