Élet-Stílus

Madárinfluenza: itthon vége a karanténnak

Március 20-a óta nem találtak fertőzött madártetemet, így már egyetlen védő- vagy megfigyelési zóna sincs érvényben Magyarországon. A kormány ülésén elhangzott jelentés szerint az elmúlt 70 napban megtett lépésekkel sikerült megakadályozni, hogy a madárinfluenza H5N1-es vírusa háziszárnyasokra terjedjen át.

A madárinfluenza extrém körülmények között emberre is veszélyes vírusa február 15-én jelent meg Magyarországon. Azóta összesen 64 szárnyas elhullását okozta a H5N1-es vírus. Ezek közül egy-egy kormorán, szárcsa, tőkésréce és dankasirály, a többi bütykös hattyú volt. Az Állategészségügyi Intézetben több mint 3 ezer vizsgálatot végeztek, a korábbi napi 200 esethez képest most naponta alig 10 elhullott szárnyasból vett minta érkezik az intézetbe. Ez a vírus megjelenése előtti esetszámnak felel meg.

A madárvészben elpusztult szárnyasok miatt összesen kilenc védőzóna és ugyanennyi megfigyelési övezet felállításáról született döntés. Az előbbieket 21 nappal, míg az utóbbiakat 30 nappal az utolsó fertőzött madártetem megtalálása után lehetett feloldani. Utolsóként múlt héten pénteken, a nagybaracskai térség köré vont megfigyelési zóna vesztette érvényét, ahol a legtöbb fertőzött szárnyast, szám szerint 55-öt találtak. Az eddigi utolsó madárinfluenzában elhullott madarat, egy bütykös hattyút is itt találták meg március 20-án.

Hacsak újabb fertőzött madártetem nem kerül elő, aminek az esélyét kizárni természetesen nem lehet, a korlátozó intézkedések a vírus hazai megjelenése előtti időszaknak felelnek meg. Továbbra is fedett helyen kell itatni és etetni a háziszárnyasokat, a vadmadárvadászat pedig, éppúgy, mint a madárkiállítások rendezése, engedélyhez kötött, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Marad a megfigyelés, nincs karantén

A közvetlen veszély elmúltával, az elkövetkező időszakban a hazai madárállomány megfigyelésére koncentrálnak az állat-egészségügyi hatóságok. A tavalyi 11 ezer után idén 33 ezer madárvizsgálatot végeznek, szerte az országban. Az év végéig 3500 vadmadarat és 29 500 háziszárnyast vizsgálnak meg, az Európai Unió előírásainak megfelelően.

Csaknem 37 ezer hívás érkezett a vírus magyarországi megjelenése óta a 189-es, ingyenesen hívható kormányzati telefonszámra. Mintegy 6 ezer telefonáló bejelentést tett, míg a többi 31 ezer jelentkező a vírussal kapcsolatos közérdekű információk iránt érdeklődött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik