Élet-Stílus

Windows ellen egységes Linux

A Windows előnyének csökkentését kívánják elérni a disztribútorok és a nyílt platformon fontos szerepet betöltő egyéb cégek egy egységes asztali környezet létrehozásával, a fejlesztők munkájának megkönnyítésével.

A tervek szerint jövő héten kedden ismertetik a Free Standards Group (FSG) által elkészített közös platform legújabb változatát, amely Linux Standard Base 3.1 néven lát napvilágot. A San Diego-i Desktop Linux Summit rendezvényen bemutatandó megoldás a szoftverfejlesztők munkáját hivatott megkönnyíteni a különböző asztali disztribúciók összefogásával, a főbb komponensek szabványosításával,hogy ellensúlyozzák a Windows platform ezen téren élvezett előnyeit.

A szervezet szerint egy ilyen közös platform nagyban növelné az alternatív operációs rendszerek népszerűségét, mivel igencsak megkönnyíti az alkalmazások fejlesztését, telepítését és futtatását az egymástól olykor jelentős mértékben különböző disztribúciókon. A példa egyértelműen a Windows, amely éppen egységességével emelkedik ki a mezőnyből – hasonló szabványosítás által a projekt támogatói szerint ugrásszerűen növelhető a Linux népszerűsége. A csoportosulás ereje nem lebecsülendő,hiszen olyan nagyvállalatokat találunk köztük, mint Red Hat, Novell, AMD, Dell, HP, IBM, Intel, RealNetworks, stb.

“A bejelentés jól jellemzi a nyílt forráskódú közösség elkötelezettségét az alkalmazások telepítésének és futtatásának szabványosítása iránt, amely révén az asztali Linux jóval vonzóbb platformmá válthat a független szoftverfejlesztő cégek körében” – jelentette ki Dan Frye, az IBM nyílt technológiákért felelős részlegének alelnöke. A kezdeményezéssel azt az alapvető problémát szeretnék kiküszöbölni, hogy a Linux mindössze magát a kernelt jelenti, minden másért az egyes disztribútorok felelősek, akik a legtöbb esetben saját megoldásokat alkalmaznak, megnehezítve a szoftverfejlesztők dolgát.

A szabványnak eleget tevő első asztali disztribúció a Xandros jóvoltából lát napvilágot május 1-én. Ezt követi majd több más megoldás is, mégpedig a Novell, a Red Hat, a Debian Project, az Ubuntu és egyéb cégek műhelyéből. Ami a grafikai kezelőfelületet illeti, a projekt nem tesz különbséget a két legnagyobb fejlesztés, a KDE és a Gnome között, hanem alacsonyabb szinten igyekszik biztosítani a kompatibilitást, megkerülve ezzel az eltérésekből származó problémákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik