Élet-Stílus

Szigorúbb vizsgálat használt autóknak

A használt gépjárművek forgalomba helyezésekor, valamint az időszakos műszaki vizsgák során integrált vizsgálatot kell végezni - áll a gazdasági és közlekedési miniszter új rendeletében, amely a Magyar Közlöny legutóbbi számában jelent meg.

A gazdasági és közlekedési miniszter a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló rendeletét igazította hozzá az európai uniós szabályokhoz.

Augusztus 1-jétől használt gépjármű – és pótkocsi – forgalomba helyezése előtt integrált vizsgálatot kell végezni. Ez annyiban különbözik a hagyományos műszaki vizsgálattól, hogy kiterjed a jármű gyári azonosító jeleinek ellenőrzésére, valamint ezek adattartalmának és a járműnyilvántartás adatainak összevetésére. Ugyanez a szigorítás vonatkozik az időszakos műszaki vizsgákra is, de ebben a körben azért ad némi engedményt a rendelet.

Ekkor elegendő szemrevételezéssel ellenőrizni az azonosítókat, ha a járművön korábban már végeztek eredetiség-, illetve integrált vizsgálatot. Az eredetiség vizsgálat dokumentálásától is el lehet tekinteni akkor, ha a járművet 1998. január 1. után helyezték üzembe, illetve 1999. július 12. után vette a kocsit a tulajdonos, és ez szerepel a forgalmi engedélyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik