Élet-Stílus

Nyilvános akasztás lesz Győrben

Választási évben még egyszer nem rendezük fesztivált – mondta el Durst György a Mediawave kuratóriumának elnöke a FigyelőNetnek. A egyedülállóan sokszínű fesztiválra minden évben nehéz összegereblyézni idén azonban különösen nehéz volt. Az utolsó pillanatig is kétséges, hogy tudják-e garantálni az anyagi hátteret a programokhoz.

Diákjegy: 500 Ft (Érvényes: diákigazolvánnyal egy filmes blokk programjára)
Jegy: 700 Ft (Érvényes: egy filmes blokk programjára)
Napi diákjegy: 1000 Ft (Érvényes: diákigazolvánnyal adott napi összes filmprogramra)
Napijegy: 1400 Ft (Érvényes: adott napi összes filmprogramra)

Az április 28-ától május 6-áig tartó fesztivál programkínálatán mindenesetre nem érzékelhető a pénzhiány. Most is leginkább azzal kell majd megküzdeni, hogy filmes blokkra vagy koncertre menjünk, amihez persze még le kell küzdeni Győr csábító helyszíneit, a Duna-partot, a belvárosi kávézókat, sörözőket ahol az fesztivállátógató leginkább csak megpihenne és élvezné az első meleg tavaszi napokat.

A tömegszórakoztatás vezető műfaja a nyilvános kivégzés

A Mediawave legizgalmasabb időszakának az első hétvége ígérkezik. A nyitónapon a Megyeház előtt gyülekeznek majd a fesztiválozók. A téren a Magyar-ujgur szertartászenekar és a “Kard rendje” vivóiskola gondoskodik a nyitó felvezetéséről. Innen indul a nyilvános akasztásra a menet. Az akasztófa és az akasztásra váró elitélt szekéren teszi meg az utat a vesztőhely felé. A fesztivál programajánlója szerint „Nem is olyan régen még a szabadtéri tömegszórakoztatás vezető műfaja volt a nyilvános kivégzés. Ezt a régi, nemes hagyomány hagytuk méltatlanul kiveszni.” Ezért a szervezők újra divatba hozzák a nyilvános akasztást.

A helyszín nem véletlen. A Megyeháza börtönében őrizték ugyanis a kivégzésre kiszemelteket, pl. a híres lőcsei fehér asszonyt, akit szintén e téren akasztottak fel. Az ő emléke előtt is tisztelegnek ezen alkalommal Az áldozat bizonyos Sobri Jóska bandájából elfogatott betyárok egyike lesz, aki több mint 165 évet töltött előzetes letartóztatásban. A szervezők azt sem tartják kizártnak, hogy a betyárt társai megmentik.

Corvus Corax vs A kard rendje

A nap legnagyobb sztárja a Corvus Corax lesz, amely csapat Hartyándi Jenő fesztiváligazgató szerint a teuton lovagrend leszármazottai. A zenekar járt már 1998-ban a Mediawave-en. Az extatikus, vad germán törzsi hagyományokból építkező, bőr cuccokban, dudákkal és szertartási dobokkal előadott produkció. Ellenük áll fel az ősi magyar szertartászenét játszó, kurdokkal feldúsított csapattal és egy a középkori vívás gyakorlati és szellemi hagyományit továbbvivő csapat, A kard rendje.

A fesztivál legnagyobb neve azonban vélhetően Dave Holland lesz, aki ma a jazzvilág legelismertebb zenészének számít. A Down Beat amerikai jazzszaklap 2005-ös kritikusi szavazásán (Critic Poll) alapján, Dave Holland „az év jazzmuzsikusa”, “az év bőgőse”, övé “az év bigbandje”, Quintetje “csak” második az “akusztikus együttese” Keith Jarrett Standart Trioja után, hangszerelőként is csak második és konponistaként csak negyedik. Holland angol létére a 70-es években vált ismert muzsikussá Miles Davis együttesében, mint annyi más tehetséges pályátársa. Zenésztársai is hangszerük legjobbjai közé tartoznak. Az angol származású Dave Holland az avantgarde jazz egyik legnagyobb személyisége. Egyaránt játszik gitáron, zongorán, basszusgitáron, emellett komponál is, de nemzetközi elismerést elsősorban, mint bőgős és csellista ért el. Zenei pályája során olyan nagyságokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Antony Braxton vagy Chick Corea.

Nyilvános akasztás lesz Győrben 1

Harcia germán dudások: (Corvus Corax)


Elvis él

Miután a fesztivál honlapján ráklikkeltünk a Red Elvises honlapjára, egyre inkább elképzelhetőnek tartjuk, hogy Magyarországon is rajongói klubokat alapítanak majd a bulizenekarnak, amely a Leningrad Cowboys nyomán hódítja a rajongók szívét szerte a rockabily-glóbuszon. Ők sajnálatos módon egy időben lesznek a fent említett jazzguruval, így a többfelé nyitott közönségnek döntenie kell, hogy melyik ujjába harapjon.

A hosszú hétvége kihagyhatatlan darabjának ígérkezik még az Imperial Crowns, amely a Tom Waits által fémjelzett Los Angeles-i blues szcéna jeles képviselője. Ők a 2003-as Mediawave nyitóján majd szétfeszítették a zsinagóga romos falait. Most május elsején gondoskodnak Győr főterén, hogy kellő hőfokot érjen el az ünnepi hangulat.

Film és cirkusz

A május 6-áig tartó rendezvény másik – elvileg fő – különlegessége, a filmkínálat. A filmfesztivál saját meghatározása szerint egyrészt rövidfilmek (kisjáték, animációs, kísérleti), dokumentumfilmek és (nem szabványos) játékfilmek nemzetközi versenye. A Mediawave’2006 Nemzetközi Film Fesztiválra idén 44 országból 723 filmet neveztek, amiből a fesztivál filmszelekciót végző előzsűrije 24 ország 68 filmjét válogatta a programba, amelyből 59 verseny, 9 pedig speciális – filmtörténeti és zenei – bemutató program. A programba került filmeket a fesztivál idején nemzetközi zsűri értékeli és értékes díjakat oszt.

A filmkínálatban találhatunk Kínából, Spanyolországból, Nagy-Britanniából érkezett filmeket. A fesztivál idén a cirkusz témakörre összpontosít. Ebben a műfajban is rengeteg újítás történt az utóbbi időben, amit a szervezők a főtéren felállított sátorban igyekeznek megmutatni.

A filmkínálatról nézze meg beharangozó kisfilmeket >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik