Élet-Stílus

Gates óvatosan kritizálja Kínát

A Microsoft első embere a kínai elnök látogatása során óvatos kritikával élt ázsiai óriás politikájával szemben, ám kihangsúlyozta a két fél előtt álló lehetőségeket, és az együttműködés kölcsönös előnyeit.

A Hu Jintao elnök vezette delegáció az elmúlt két napban a Microsoft redmondi központjában és a Bill Gates otthonában is megfordult, utóbbi helyen 600 fős vacsorán vettek részt. Gates üdvözölte vendégeit, és kiemelte az ország előtt álló óriási lehetőségeket, amelyekből a Microsoft természetesen partnerként igyekszik kivenni a részét. A szoftvercég elnöke finom kritikával élt, ám a hangsúly ezúttal is az együttműködésen volt.

“Az internet-alapú gazdaság érája új kihívások elé állít minket. Hiszem, hogy az ágazat szereplőinek és a kormányzatoknak minden eddiginél szorosabban együtt kell működniük az internetezők személyi jogainak és biztonságának megőrzése érdekében, és a jogos kormányzati félelmek figyelembe vétele mellett biztosítanunk kell az információáramlást” – fogalmazott Gates üdvözlőbeszédében, amelyet kritikának és támogatásnak egyaránt értelmezhetünk. Elemzők szerint a világ leggazdagabb embere ezzel az emberi jogok tiszteletben tartására hívta fel látogatóinak figyelmét, és egyben megpendítette az együttműködés előnyeit.

A Microsoft részéről nem kívánták részletezni az elmondottak mögött meghúzódó gondolatot, ám Gary Locke, Washington állam korábbi kormányzója és a kínai külügyminisztérium szóvivője egyaránt leszögezték, hogy az emberi jogok kérdése nem merült fel Jintao kétnapos Seattle környéki látogatása során. A szoftvercég inkább a kalózkodás visszaszorítására, az ágazati együttműködésre koncentrált, és a kínai elnök biztosította vendéglátóját, hogy hatékonyabb ellenlépéseket terveznek ezen a téren.

Ezekre szükségük is lesz, hiszen az országot – az orosz szomszéd mellett – még mindig a kalózok paradicsomának tartják. Jintao elnök látogatásának második felében egyéb fontos partnerekkel és Bush elnökkel is találkozik Washingtonban és a Yale Egyetemen. Az ázsiai térséget illetően a vizitek egyébként kétoldalúak, hiszen Gates ezen a hétvégén látogat el Vietnamba, ahol az Intel is újabb beruházásokra – egy új üzem felépítésére – szánta el magát. A szoftvercég elnöke ágazati kérdésekről tájékozódik a 83 milliós országban.

Hu Jintao államelnöki tisztségében most látogatott el először az Egyesült Államokba. Tulajdonképpen már tavaly szeptemberben sort akartak keríteni rá, de azt a Katrina hurrikán miatt elhalasztották. Kínai elnök utoljára 1997-ben járt az Egyesült Államokban Csiang Cö-min személyében. Kína gazdaságának a súlya akkor a mainak csak a felét tette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik