Élet-Stílus

Az óriásragadozó dinoszauruszok falkákban vadásztak

Az óriási ragadozó dinoszauruszok feltehetőleg csoportosan vadásztak, hogy a lehető legnagyobb növényevő zsákmányt ejtsék el. A kutatók az utóbbi néhány évben Patagóniában föltárt óriás dinoszauruszok maradványainak részletes elemzésével jutottak erre a következtetésre.

A 100 millió éves csontok egy korábban ismeretlen fajtól származnak, amely a szintén Argentínában kiásott, hatalmas Giganotosaurus rokona. A fölfedező, Rodolfo Coria, az argentin Neuqenben lévő Museo Carmen Funes munkatársa a Mapusaurus roseae nevet adta az új fajnak.

100 tonnányi homokkő gondos elhordása után a faj hét-kilenc egyedének nem teljes maradványait tárták fel. Együtt voltak eltemetve egyetlen folyó üledékében, ami azt sugallja, hogy együtt éltek.

Félelmetes társaság

A kifejlett egyedektől a fiatalkorúakig terjedő dinoszauruszok akár egy család tagjai is lehettek. A teljes csontvázak hiánya miatt a paleontológusok bizonytalanok abban, valójában mekkorára is nőhetett a Mapusaurus. De Coria és kollégája, Phil Currie a kanadai Alberta Egyetemről úgy becsüli, hogy a csontok az 5,5 m-es serdülőktől valamint az akár 12,5 m hosszúságot és 6 tonna tömeget is elérő kifejlett dinoszauruszoktól származnak.

E méretskála felső végén lévő állat csak kicsit kisebb, mint a Gigantosaurus, amely egy majdnem teljes csontvázból ismert. A Gigantosaurus a legnagyobb ismert ragadozó dinoszauruszok közé tartozott a Tyrannosaurus rex és a Spinosaurus társaságában. Valamennyien mintegy 100 millió éve éltek (a Tyrannosaurus rexet kivéve, amely később lépett színre), amikor meleg éghajlat és dús növényzet volt jellemző, ugyanis ez kedvezett a legnagyobb ismert növényevő dinoszauruszoknak.

100 tonnás lakoma

A paleontológusok azt gyanítják, hogy még a 6 tonnás ragadozók is előnyt kovácsolhattak abból, ha falkában éltek és vadásztak, így ledönthették ezeket a kolosszális növényevőket.

“Az Argentinasaurus jó zsákmányjelölt” – mondja Coria, mivel maradványai ugyanolyan korúak, mint a Mapusauruséi. Rettentő hosszú nyakával és farkával egy teljesen kifejlett Argentinasaurus tömege elérhette a 100 tonnát, ezzel minden idők legnagyobb ismert szárazföldi állata volt. Egyetlen Mapusaurus talán elbánhatott egy fiatal példánnyal, de „egész falka kellett ahhoz, hogy leterítsenek egy kifejlett Argentinasaurust” – mondja Tom Holtz, az egyesült államokbeli College Parkban lévő Maryland Egyetemről.

A Mapusaurusszal egy időben élő ragadozók közül egyetlen mást sem találtak még eddig csoportban, de lehet, hogy csak az ősmaradvány ritkasága miatt. Ez alól talán kivétel a Tyrannosaurus – Currie egy több példányt tartalmazó lelőhelyet vizsgál éppen –, de abban a környezetben viszont nem élt az Argentinasaurushoz hasonló nagyságú zsákmányállat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik