Élet-Stílus

Újabb Csontváry kerül kalapács alá

Nyolcvan millió forintról indul, s a várakozások szerint akár a jelenlegi legmagasabb hazai aukciós leütési árat is megdöntheti május 8-án a Mű-Terem Galéria árverésén Csontváry Kosztka Tivadar Hídon átvonuló társaság című festménye – írja a Népszava.

Alig fél évvel azután, hogy tavaly decemberben a Nagyházi Galéria árverésén 90 millió forintos leütési árával Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) Teniszező társaság című festménye egyenesen a hazai árverési toplista ötödik helyére ugrott, májusban ismét egy újabb, az akkori, váratlanul felbukkantnál sokkal ismertebb és jobban dokumentált Csontváry-képre lehet licitálni Budapesten. A Mű-Terem Galéria május 8-i aukcióján a festő Hídon átvonuló társaság című képéért az eddigi hazai legmagasabb kikiáltási árról, 80 millió forintról indul majd a versengés. És hogy hol fog megállni? Ezt ma természetesen senki még csak nem is sejtheti. Az eddigi rekorder Munkácsy-kép, a Poros út I. 2003 decemberében egészen 220 millió forintig szárnyalt, s ezzel az összeggel azóta is vezeti a hazai árverési leütésiár-rangsort.

A most kalapács alá kerülő, az 1900-as évek elején festett, 60-szor 72 centiméteres képet egy bizonyos Székely Sándor, a korábban a festő által is működtetett gácsi patika akkori bérlője menekítette át – 21 másik ottmaradt Csontváry-művel együtt – 1919-ben Kecskemétre. A kép innen az ismert műgyűjtő, Bedő Rudolf tulajdonába került. Bedő Rudolf 1978-ban hunyt el, ám a kép halála után is magántulajdonban maradt, onnan kerül most – hatalmas várakozásokkal – a Mű-Terem Galéria május 8-i árverésére.

A várakozásoknak részben az is az oka, hogy Csontváry Kosztka Tivadarnak mindösszesen 127 alkotását – 103 festményt és 24 grafikát – tartja számon a művészettörténet, s ezekből ma már csak 25 darab (22 festmény és három grafika) van magánkézben; összesen 13 gyűjteményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik