Élet-Stílus

A first minute lehet a nyerő

A nem létező átlagos utazó idén nyáron Tunéziában vagy az olasz tengerparton nyaral, 3-4 csillagos szállodában és all inclusive ellátással. A tíznapos pihenésbe azonban beiktat némi kulturális kikapcsolódást is.

Többen utaznak külföldre

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2005-ben a külföldre látogató magyarok száma meghaladta a 18,6 milliót, ami 2004-hez képest 6,1 százalékos növekedést jelent. A legtöbben közúton mentek, 6 százalék azonban a légi, 3 százalék pedig a vasúti közlekedést választotta. Az utazásszervezők véleménye szerint a tavalyi nyár legkedveltebb úticéljai Törökország, Egyiptom és Görögország voltak. A KSH adatai szerint 2004-ben a legkedveltebb úticéloknak Ausztria, Románia és Szlovákia bizonyultak, az utazók fele azonban csak egy napra ment, leggyakrabban vásárlási céllal.

A nemrég véget ért Utazás 2006 kiállításon több iroda is akciókat, kedvező előfoglalási rendszert kínált, amit a magyarok egy része ki is használ, míg a többiek még mindig a last minute-re várnak. A megkérdezett utazási irodák is ezt a kettősséget igazolták. „A márciusban meghirdetett előfoglalási akciónk hatására már az első hónapban a tavaly nyári forgalmat tapasztaltuk.” – mondta a FigyelőNetnek Lizán Balázs, a Budavár Tours marketingigazgatója. Ezzel szemben az Eunion Travelnél inkább csak érdeklődnek, tájékozódnak. „Sajnos a magyar utasok még mindig a last minute-re várnak” – mondta kérdésünkre Kovács Krisztina ügyvezető. „Nehezen tanulják meg azt a sokkal hasznosabb kifejezést, hogy first minute, amikor is az időben foglalók kapnak kedvezményt” – tette hozzá. A first minute-akcióknak azonban csak egyik előnyük a kedvezmény: aki korán „ébred”, a szálláshelyek között is jobban válogathat.

Választások és futballvébé

Ahogy véget ér az iskola, sok család elindul nyaralni, ezért a június végi időpontok nagyon hamar betelnek. De kelendő az augusztus vége, az iskolakezdést megelőző hét is. Ilyenkor ugyanis még vagy már nincs főszezon, az árak és a klíma is barátságosabb. Az egyébként június végéig tartó, árban kedvezőbb időszak idén – a július 9-ig tartó németországi futball világbajnokság miatt – csaknem egy héttel kitolódik. Így azok is eljutnak nyaralni a főszezon előtt, akik a meccseket is szeretnék látni. De nem csak ez befolyásolja az utazási kedvet. „A választásoktól sok ember egzisztenciája függ, a felfokozott légkörben másodlagos kérdéssé vált a családi nyaralás. Az első forduló előtti héten már érezhetően csökkent a foglalások száma”- mondta Zám Tibor, a Best Reisen irodavezetője.

Legkelendőbbnek idén is a Földközi-tenger mutatkozik. „Amíg egy síelőt rá lehet beszélni másik, az igényeinek megfelelő sírégióra, addig a tengerpart és a napfény szerelmesei pontosan tudják, mit akarnak” – mutatott rá a különbségekre Kovács Krisztina. Az olasz utakra szakosodott irodában egyre népszerűbb Toszkána, de kedvelt Montenegro, Bulgária és Korzika is. A Best Reisen irodavezetője szerint a repülős utazások közül Tunézia volt és lesz 2006-ban is a vezető desztináció, az egyéni utazásokban pedig legtöbbször Horvátországot keresik az utasok. Ezeken kívül tavaly Rodosz, Mallorca és a török tengerpart iránt érdeklődtek a legtöbben. „Valószínű, hogy idén túlkínálat lesz ezekből, Mallorcára például közel kétszer annyi gép megy, mint tavaly” – tette hozzá Zám Tibor. Kovács Krisztina szerint is az arab célpontok a legkedvezőbb árúak, Horvátország pedig elsősorban a közelsége miatt vonzó, ugyanis nem, vagy nem sokkal olcsóbb, mint a többi dél-európai ország. Az ár nagyban függ a szolgáltatástól is: egy négycsillagos szálloda ugyanannyiba kerülhet, mint a spanyol tengerparton. „Ha azonban úgy utazunk, hogy telerakjuk az autót konzervekkel és ásványvízzel, persze hogy kevesebbet költünk, de ez egy más minőségű nyaralás” – érzékeltette Zám Tibor.

Csődbe ment irodák

2000: Jorgos Travel, Tan-túra
2002: West Travel 2004: Eurotours 2006: ?

Busz vagy repülő?

Míg korábban az ár volt a legfontosabb tényező, mára változtak az utazási szokások. Bár mindig lesz kereslet az olcsónak számító buszos görög vagy olasz utakra is. „A fiatalok vagy alacsonyabb keresetűek minél messzebbre, minél olcsóbban utaznának” – mondta a Budavár Tours marketingigazgatója. Egy spanyolországi útnál fontos árcsökkentő tényező lehet az utazás módja, így azonos szálláshelyen pihenve, de repülő helyett autóbusszal utazva olcsóbban nyaralhatunk. Mindig lesznek olyanok is, akik egyénileg, autóval utaznak, például azért, mert több helyen is meg akarnak szállni, vagy nem akarnak autót bérelni.

A szállástípusoknál is vannak, akik az ellátás nélküli apartmant részesítik előnyben. Pár hónapos kisgyermekkel ez jobb is, mintha szállodába mennének, hiszen az apartmanban van hűtő, és könnyebb megmelegíteni a bébiételt is. A szolgáltatásoknál viszont egyre többen keresik az all inclusive-ot, amikor is az előre befizetett összegért cserébe korlátlan étel- és italfogyasztás jár. „Ha a gyermek kólát kér, csak odamegy a pulthoz, és felmutatja a karszalagját, így az apuka nyugodtan sörözhet tovább a nyugágyban” – vázolta az előnyöket Zám Tibor. Ráadásul a teljes ellátásba az is beletartozik, hogy szakképézett animátorok foglalkoznak akár egész nap a kicsikkel, hogy az anyuka is tudjon pihenni. Egyre több szállodában már magyar nyelvű animátorok is dolgoznak a szezonban, a gyerekek így anyanyelvükön hallgathatják a meséket, és részt vehetnek a külön számukra szervezett programokon vagy tölthetik az időt a játszóházakban.

A tíznapos út

A korábbi egyhetes nyaralásokkal szemben egyre többen választják a tíz-tizenegy napos utazásokat. Ennyi ugyanis mindenképpen kell ahhoz, hogy kikapcsolódjunk: az első két napot az odaút, a még bennünk élő munkahelyi stressz zavarja, az utolsó kettőt pedig az elutazás izgalma. Másrészt a tengerparti nyaralással kombinált kulturális programoknak is ez az ideális, így ugyanis 3-4 napot tölthetünk azzal, hogy jelentős történelmi helyeket keresünk fel, viszont marad időnk a homokban fekvésre is. Ez épp ideális azoknak, akik évente egyszer mennek hosszabb szabadságra. Ha viszont kétszer is van lehetőségünk nyaralni, akár be is oszthatjuk: a kulturális körutazást követheti a tengerparti nyaralás.

A kellemes klíma és a tengerpart még mindig nagyon népszerű, az igények azonban változnak: 3S-t (sun-sand-sea, azaz nap-homok-tenger) leggyakrabban kiegészíti a 3E (exciting-educational-enternaining). Az izgalmas, tanulságos és szórakoztató programok, mint például a városlátogatások, főleg a fapados járatok elterjedése miatt egyre népszerűbbek, viszont egyre kevesebben veszik ehhez igénybe utazási iroda segítségét. „Repülőjegyet és szállást interneten foglal az utazó, majd vesz egy útikönyvet: a nyelvtudáson túl csak ennyi kell egy pár napos városnézéshez” – mondta Zám Tibor.

Hova, mennyiért?

Az árak idén valószínűleg nem nőnek, ha csak az euro árfolyama nem lesz tartósan magas. A kisebb árfolyammozgásokat ugyanis az utazási irodák még elviselik. Egy olasz kisvárosban háromcsillagos hotelben már közel tízezer forint/fő/éj-től pihenhetünk, reggelivel, Bulgáriában pedig az utazás, a szállás és a félpanzió akár negyvenezer forintunkba sem kerül. Ha egy négytagú család nyaralni indul, legalább háromszázezer forintot kell félretenniük: ezért az árért június közepén hét éjszakát tölthetnek a tunéziai Hammamet egyik hoteljében. A repülő, a szállás és a félpanziós ellátás összesen alig kétszázezer forint, a járulékos költségek – például a reptéri illeték, a biztosítás és a foglalási díj – kitesznek egy újabb százezret. Marokkóban viszont biztos, hogy többet kell fizetnünk a szállásért. Nyaralhatunk például az agadiri Anezi hotelben, félpanziós ellátással. A Malév chartergépe, a két darab kétágyas szoba és a büféjellegű ellátáshoz ismét hozzájönnek a járulékos költségek, így összesen 508 ezer forintot kell kifizetnünk. A szállás árát legkönnyebben úgy lehet csökkenteni, ha a család mind a négy tagja egy szobába kerül – erre azonban nem minden szálloda hajlandó. Egy máltai üdülésért akár négszászezer forintot is kifizethetünk: Marfa-Cirkewwa-ban, ha csak reggelit kérünk a Paradise Bay Hotelben, akkor is háromszázezer forintos a számla – utazással együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik