Élet-Stílus

Indul az allergiaszezon

A kései kitavaszodásnak köszönhetően kissé eltolódott az évről évre ismétlődő allergiaszezon kezdete. Most azonban már sorra virágoznak a lakosságnak mintegy egynegyedét pollenjükkel megbetegítő fák, bokrok, fűfélék, és ez a szezon eltart majd egészen október közepéig, végéig.

Az ÁNTSZ Pest Megyei Intézetének allergológus szakfelügyelő főorvosa, Kósa Lajos szerint mostanában elsősorban a mogyoró, az éger, a nyír- és nyárfa, valamint a kőris virágpollenje okozhat légúti allergiás megbetegedéseket, súlyosabb esetben asztmát. De a gyerekeknél például ekcémás tünetek is jelentkezhetnek. A nyír- és nyárfa virágzása összeérhet a fűpollenszezonnal, és bár a hazánkban honos mintegy kétszáznegyven fűféle közül csak hármat tartanak fő allergiaokozónak, ezek agresszivitása szintén sok baj forrása lehet.

Július utolsó hetében már a feketeüröm virágpora terjed, majd következik a fő ellenségnek tartott parlagfű, amelynek virágzása egészen a fagyokig is eltarthat.

Mit tehetünk ellene

A pollenallergia ellen nagyon nehéz védekezni, mindazonáltal gyógyszeres kezeléssel és az életvitel változtatásával enyhíteni lehet a bajokon. Az allergiás beteg megfelelő állóképessége segíthet átvészelni a nehéz heteket, hónapokat. Az allergiára hajlamosak esetében a gyógyszeres terápiát már a pollenszezon előtt be lehet állítani, és korszerű készítményekkel tünetmentessé lehet tenni a betegséget. Létezik egy másik gyógymód, az immunterápia is, de ez tetemes költséggel jár, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelenleg nem támogatja.

Sok múlik a háziorvos és a páciens jó kapcsolatán. A családorvosok találkoznak először a tünetekkel, és ők irányítják szakorvoshoz a múlni nem akaró náthával, kötőhártya-gyulladással és egyéb allergiás panaszokkal hozzájuk forduló beteget. Nemcsak allergológiai szakrendelések jöhetnek számításba, hanem a tüdőgondozók is.

Előrejelzés

Ma már az országban számos helyen működnek úgynevezett pollencsapdák, így több-kevesebb pontossággal tudni lehet, milyen a pollenkoncentráció egyes területeken. A betegségre hajlamos személyeknek érdemes odafigyelniük a pollenjelentésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik