Élet-Stílus

Elhunyt Dobák Lajos színművész

Hosszan tartó súlyos betegség után, életének 78. évében Elhunyt Dobák Lajos Jászai Mari- és Aase-díjas színművész - tudatta a Magyar Színházi Társaság szerdán az MTI-vel.

Kiváló német tudását a szekszárdi Német Színházban csillogtatta. Elsősorban fanyar hangvételű karakteralakításai voltak emlékezetesek – írta, igazi úriemberként jellemezve a színészt.

Dobák Lajos 1928-ban Budapesten született. Miután 1949-ben elvégezte a Színművészeti Főiskolát, játszott egyebek között Kecskeméten, Pécsett, Veszprémben, továbbá a budapesti Radnóti Miklós Színpadon és a szolnoki Szigligeti Színházban. A soproni Petőfi Színház társulatának 1995-től volt a tagja.

Nagy sikerű alakítása volt Jágó (Shakespeare: Othello), Oberon (Shakespeare: Szentivánéji álom), Nyehljudov herceg (Tolsztoj: Feltámadás), továbbá Maximus Petronius (Illyés Gyula: A kegyenc) és Miska (Kálmán Imre: Csárdáskirálynő). Emlékezetes szerepei voltak Száraz György, Csurka István és Molnár Ferenc színműveiben is.

Tehetségét Kisfaludy-díjjal (1967) és Jászai Mari-díjjal (1973) ismerték el. 1997-ben Aase-díjat és Kabos Gyula-díjat is kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik