Élet-Stílus

„Szépítik” a tényeket a KvVM adatai?

Vitatja a csomagolási hulladékokkal kapcsolatos hivatalos adatokat és egyben megkérdőjelezi az ország ezen a téren tett európai uniós vállalásának teljesítését a Hulladék Munkaszövetség (Humusz). A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM)szerint hibásak a zöldszervezet számításai.

A Humusz havonta megjelenő hírlevelének keddi számában hozott nyilvánosságra olyan számításokat, amelyek eredményei jelentősen eltérnek a KvVM, valamint a csomagolási hulladékok kezelését koordináló Öko-Pannon Kht. által kalkuláltaktól. A zöldszervezet egyrészt a szelektív hulladékgyűjtéshez hozzáférők körét sokallja, másrészt a keletkező hulladékmennyiségre vonatkozó becsléseket kevesli. A Humusz szerint legjobb esetben is csupán 1,5 millió ember tudja elhelyezni különválogatott háztartási szemetét színes kukákba, míg a minisztérium szerint ez a szám 4,5 millió.

A civilszervezet egy minisztériumi felmérésre hivatkozva utal arra, hogy egy átlagpolgár legfeljebb 200 métert hajlandó gyalogolni szelektíven gyűjtött hulladékával a kukákig, márpedig ezt a távolságot és a népsűrűséget figyelembe véve a tárca becslése szerintük nem állja meg a helyét. A zöldek a fővárosra és a vidéki településekre külön végeztek számítást, amelyet a „biztonság kedvéért” 300 méteres távolságra, azaz gyűjtőszigetenként 0,28 négyzetkilométeres vonzáskörzetekre alapoztak. Mindez alapján a négyzetkilométerenként 3,6 ezer fős népsűrűségű Budapest 600 gyűjtőszigetéhez 605 ezer ember fér hozzá, a négyzetkilométerenként ezerfős nagyvárosok 3400 szigetéhez pedig legfeljebb 960 ezren. A hírlevélből kiderül az is, hogy a Humusz szerint nem valósak a csomagolási hulladékok mennyiségére vonatkozó hivatalos adatok sem.

A KvVM szerint ebből a hulladékfajtából évente 865 ezer tonna keletkezik. Ezzel szemben a zöldszervezet úgy látja, hogy fejenként legalább 166,4 kilogramm csomagolóanyag válik évente feleslegessé, amely 10 milliós lakosságot figyelembe véve 1,66 millió tonnát jelent. Mindezen eltérések alapján a Humusz megkérdőjelezi, hogy Magyarország a minisztérium állításának megfelelően valóban teljesítette az EU-nak tett vállalását, 2005 végéig megoldotta a csomagolási hulladékok 50 százalékának hasznosítását. A szaktárca MTI-hez eljuttatott közleményében cáfolja, hogy az ország ne teljesítette volna az uniós előírást, a KvVM szerint a Humusz hibásan számolta ki a szelektív gyűjtéshez hozzáférők számát és a csomagolási hulladékmennyiséget is. A minisztérium megerősíti, hogy hivatalos adataik helyesek, azokat a gyűjtőszigetekkel és hulladékudvarokkal rendelkező 500 település összlakosságát figyelembe véve számolták ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik