Élet-Stílus

Száz év múlva víz boríthatja Londont

Londont, New Yorkot és Velencét is elöntéssel fenyegeti a globális felmelegedés miatt emelkedő tengerszint – állapították meg klimatológusok.

A Föld felmelegedése olyan gyorsasággal nő, hogy Grönland és a Déli-sark jegének olvadása következtében 2100-ig 6 méterrel emelkedik a tengerek szintje. Ez pedig számos város, köztük London, New York, New Orleans, Velence eltűnését, a pisai ferde torony víz alá kerülését fogja eredményezni. A tucsoni Arizona állami egyetem szakembereinek ez irányú kutatása azt mutatja, hogy a század második felében a sarki jegek olvadása felerősödik, és ez visszafordíthatatlan lesz. Az emelkedett vízszintnek és a viharoknak pedig katasztrofális hatásuk lesz a partokon.

A klimatológusok biztosak a prognózisban, egy matematikai módszerrel végzett szimuláció is megerősítette azt – írta a La Repubblica című olasz napilap. A folyamatban lévő jégolvadás miatt már most emelkedik a Föld tengereinek, köztük a Földközi-tengernek is a szintje. A jég olvadása pedig Grönlandon egyre sűrűbb rengéseket okozva erősödik. 1993 és 2002 között a szigeten évente csak 15 rengést regisztráltak, 2005-ben viszont már 36-ot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik