Élet-Stílus

Oda Buda

Drága és zsúfolt a Rózsadomb és környéke, mai napig a luxuslakások fővárosi fellegvára. Na de mi számít ma luxusnak Magyarországon?












Oda Buda 1


Oda Buda 2
Oda Buda 3

Hosszú esztendők munkája lesz, de előbb-utóbb száműzni kell az emberek fejéből azt a gondolatot, miszerint a luxusingatlan fogalmát a Rózsadomb lankáihoz társítsák – sopánkodik az ingatlanszakértő, aki szíve szerint már kitenné a megtelt táblát az említett helyen, miközben annak környéke, a budai oldal egyéb területei is meglehetősen telítettek.

A helyszín adottságai miatt eleinte főként ide épültek a hagyományos értelemben vett luxuskategóriás lakások, a lehetőségek azonban beszűkültek. Egyfelől a beépíthető telkek, átalakítható ingatlanok száma, másfelől a befektetők mozgástere: egyre kevésbé tudtak a jó minőségű falszerkezetek mellé olyan extrákat társítani, amelyektől az ingatlan valóban luxuskategóriássá vált volna.

BELVÁROSI BEFEKTETŐK. Mit is takar pontosan a luxus fogalma ebben a tekintetben? Jól körülhatárolható definíció aligha van, ám annyi biztos: a luxusingatlan ne legyen sokak számára elérhető, azaz legyen szemérmetlenül drága, ugyanakkor különleges, vagy inkább lenyűgöző, legyen tágas és kényelmes.

Ha lakóház, legyen hatalmas a kertje. Ha lakóparki, legyen penthouse, hatalmas terasszal, vagy legyen extra belmagasságú, vagy legalábbis a panorámájától akadjon el a lélegzet (a részletes ismérvekről keretes írásunk tájékoztat). Ezek a paraméterek együtt, de még külön-külön is egyre ritkábban mutatkoznak együtt a budai oldalon, a potenciális helyszínek tekintetében tehát eltolódás figyelhető meg.














Oda Buda 1


Oda Buda 5

Oda Buda 2
Oda Buda 3

A leggazdagabbak Nyugat-Európában a belváros és a központi területek felé húzódnak. Lassan, de egyre biztosabban nálunk is a lassú felértékelődés jeleit mutatják a központi területek.

A hazai árak korántsem tartanak lépést a nyugat-európai városokban tapasztalhatókkal. Míg a francia főváros történelmi városrészében a luxuslakások négyzetméteréért a befektetők 4-4,5 millió forintnak megfelelő eurót is elkérnek, addig Budapest egyik legmagasabb árakkal operáló beruházása, az Anjou Residence fejlesztői beérik másfél millió forinttal – pedig a beruházás színtere a várnegyed.

Ez igen vonzó ajánlat a hazánkban ingatlant kereső külföldiek számára, akik jobbára nem költöznek be, csupán az elérhető árak miatt vásárolnak luxusingatlant, főleg befektetési szándékkal. Nem is rossz esélyekkel: becslések szerint évente a bérleti díjból a befektetés 10 százaléka is megtérülhet.









Oda Buda 8

Felső kategóriák


LUXUSLAKÁS. Nem helyhez kötött, akár egy nem túl népszerű, külső fővárosi kerületben is kialakítható kategória, amelynek lényege, hogy összhatásában a fényűző életmódot közvetítse. Kötelező tartozék az átlagosnál jóval nagyobb belső tér, a kisebbek esetében a különleges belső kialakítás. Az alapterületnél azért elvárás a 70-90 négyzetméter, akárcsak a két fürdőszoba, a két hálószoba és a tágas nappali. A kizárólag a legjobb minőségű burkolóanyagok mellett további ismérv a számos extra és csodamasina a konyhában, a nappaliban és a fürdőszobában.

PENTHOUSE-LAKÁS. Az épületek legfelső szintjén elhelyezkedő, nagy területű, körpanorámás lakás. A kilátás „fokozása” érdekében nem ritka, hogy a falak is üvegből készülnek. Nagyméretű teraszkaréj veszi körül, a belső térrel szinte egybeolvadva.

LOFTLAKÁS. Hatalmas belmagasságú és alapterületű, egyterű lakás, amelyet jellemzően régi iparcsarnokból, raktárból, víztoronyból vagy éppenséggel malomból alakítanak ki. A műteremlakás szinonimájaként sokáig a művészek privilégiuma, de a mai, luxus módon kialakított loft – ahová az ipari liftek adott esetben a tulajdonos autóját és motorját is felszállítják – jobbára a másként gondolkodó, a szabadság után vágyó tehetősebb réteg lakhatási formája.

Oda Buda 8
Oda Buda 3

Írek, izraeliek és újabban spanyolok érdeklődnek a magyar luxusotthonok iránt, s az ő igényeiket még mindig jó befektetés kielégíteni – mondják szakértők, akik szerint a közepes terű és közepes anyagokból épült, elérhető árú lakóparki egyenlakások piaca viszont már telített. A legfelső kategória azonban továbbra is kapós, talán amiatt is, hogy a lankadatlan érdeklődéssel szemben a kínálat még mindig meglehetősen visszafogott.

MEG SEM HIRDETIK. Az Anjou Residence elhelyezkedése mutatja, hogy az igazi budapesti luxuslakások továbbra is a budai hegyoldalon vannak. Ámbár a Duna átellenes partja és a pesti belváros is felzárkózott a népszerű helyszínek közé. Vonzerejüket főként az adja, hogy elérhető közelségben vannak a mozik, színházak, koncerttermek, éttermek. Az ingatlanfejlesztők igazi kincsesbányája ez a vidék: a belvárosi részek felújításra szoruló épületei mellett akad itt kiöregedett gyárépület és tetőtér-kialakítási lehetőség is nem egy.

A piaci szegmens legfiatalabb és egyik legkapósabb gyöngyszeme a Vörösmarty téri ORI-székház helyére épülő különleges ingatlan tetején lesz. Nyolc-tíz hihetetlen elhelyezkedésű, egyenként 250 négyzetméter körüli lakást alakítanak ki. A tökéletes ötlet miatt az ING projektjének lakásai még tavaly ősszel, csillagászati áron, egyenként 250 milliós összegért keltek el. Ami még meglepőbb: mindössze néhány hét alatt, minden különösebb hírverés nélkül.

Hasonló luxusfejlesztés zajlik a Gresham mögött, a Vigyázó Ferenc utcában. Ott egy ír cég két régi épületet vásárolt meg és újított fel tetőtől a pincéig, lakásonként 50 millió forintos költséggel. Pest egyik legértékesebb terétől, a Lánchíddal kokettáló Roosevelt tértől néhány lépésnyire egymillió forintos négyzetméterár körül keltek el a lakások. Szintén úgy, hogy többségüket meg sem hirdették.

A vevők leginkább külföldiek voltak, akik beköltözni nem akarnak ugyan, de a biztos, viszonylag gyors és kiszámítható megtérülést ígérő befektetés miatt szívesen választják a pesti luxusingatlanokat. Hiszen a tapasztalatok szerint az ilyet könnyedén és jó áron ki lehet adni. A Parlament, az Opera, a Bazilika vagy éppen a budai vár egyformán jól csengő név a fejükben ingatlanvásárlási gondolatokat forgató külföldiek fülében, ezek szomszédságában igencsak keresettek a luxuskialakítású és -kategóriájú lakások.

MILLIÓS BÉRLET. A szakemberek azért figyelmeztetnek: a külföldi menedzserek kilencvenes években tapasztalt beáramlásának már vége. Ez pedig komolyan apasztja a keresletet. Az amszterdami aranyifjak helyét aligha fogják betölteni a hortobágyi bonvivánok, hiszen ők inkább megveszik a lakást, semmint, hogy bérelnék.

Ráadásul az élelmesebb szállodák is fokozottabban keresik a hosszabb időt Budapesten töltő külföldiek kegyeit: speciális apartmanhotelt működtet többek között a Marriott és a Corinthia Grand Hotel Royal is sokféle szolgáltatással. Az utóbbi intézmény önálló, megfelelően elkülönített szárnyaként működtetett Royal Residence luxusapartmanjainak borsos a bérleti díja: a három hálószobás, mintegy 150 négyzetméter alapterületű lakrészek esetében havonta 4500 euró, jóval több, mint 1 millió forint. Tartalmazza a mindennapos takarítást és ágyneműcserét, a vezeték nélküli internethasználatot, a szálloda hamarosan megnyíló wellness-központjának igénybevételét és az ingyenes parkolóhelyet. Az effajta kényeztetés a luxuslakásoknak nem tartozik az alapfelszereltségébe, legalábbis egyelőre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik