Élet-Stílus

Húsvétkor megteltek a gyógyszállók

Miközben több vidéki gyógy- és wellness-szálloda is szinte teljesen megtelt húsvétkor, a fővárosi házakban a foglaltság valamelyest elmaradt a tavalyitól. Míg Budapesten főleg külföldiek pihentek, a vidéki hotelek vendégköre elsősorban magyarokból állt – jelenti a Világgazdaság.

Különösen Hévízen, Sárváron, Sopronban és Pécsett tapasztalható növekedés – jelezte Deák Imre, a Danubius Hotels vezérigazgatója. Az országszerte 24 hotelt működtető csoport vezetője elmondta azt is: a fővárosban ugyanakkor összességében valamelyest elmarad a foglaltság a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Igaz, a legtöbb szállodánál így is 70 százalék feletti a foglaltság. Húsvétkor a belföldi turizmus általában erősebb, mint karácsonykor, mert ilyenkor szívesebben mozdulnak ki otthonról az emberek. Várhatóan így lesz ez majd a május elsejével végződő hosszú hétvégén is – mondta a vezető.

Jó az idei húsvét, de nem annyira erős, mint 2005-ben volt, amikor a tavaszi fesztivállal is egybeesett az ünnep, ráadásul március végén még az előszezoni áraik voltak érvényben – mondta Harbula Gyula, az Accor-Pannonia Hotels elnöke. A két-három csillagos szállodákban 75 százalékos foglaltságról, a magasabb kategóriájúaknál pedig 70 százalék körüliről számolt be az elnök, aki hangsúlyozta: a társaság összforgalma várhatóan hasonlóan alakul, mint egy éve ilyenkor, mert a vendégéjszakák enyhe csökkenését a magasabb szobaárbevételek ellensúlyozzák. Adataik szerint külföldről érkező vendégeik közül az olaszok száma valamelyest csökkent, többen jönnek viszont Spanyolországból, Nagy-Britanniából és az Egyesült Államokból is.

Ezt látszik alátámasztani a Magyar Turizmus Zrt. elemzése is, amely szerint ilyenkor nagy számban érkeznek a spanyol turisták, akik számára a húsvét az egyik legkedveltebb utazási időszak. Az ilyentájt rendesen ugyancsak nagy számban érkező olaszoknál elképzelhető, hogy az április eleji itáliai parlamenti választások visszafogják az utazási kedvet. Tény, hogy hazai jelenlétük az év első két hónapjában valamelyest csökkent, miközben például a spanyol turisták által eltöltött vendégéjszakák száma a KSH gyorsjelentése szerint január–februárban az egyik legdinamikusabban, 18 százalékkal emelkedett 2005 hasonló időszakához képest. A tanulmány szerint húsvétkor kedvelt célpont lesz Magyarország a lengyel utazók körében is, akik Budapest mellett a főleg a vidéki gyógyfürdőket látogatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik