Élet-Stílus

Terroristaként kezelik a NASA-hackert?

Egyelőre nem született döntés az amerikai kormányhivatalok és a NASA rendszerének feltörésével vádolt brit férfi kiadatásának ügyében. A hacker továbbra is attól tart, hogy terroristaként ítélik el az Államokban.

A ZDNet tudósítása szerint a brit bíróságon elhalasztották a Gary McKinnon kiadatásáról szóló döntés meghozatalát. Az amerikai hatóságok ezt mindenképpen szerették volna elérni, mert az egykori rendszergazda komoly károkat okozott a tengerentúli óriásnak. A hacker védelme viszont éppen attól tart, hogy tetteiért terroristaként kezelnék, és rendkívül súlyos büntetést szabnának ki rá.

Az érvényben lévő amerikai rendelet ugyanis lehetővé teszi, hogy a terroristagyanús személyeket a katonai törvények szerint kezeljék, és eszerint róják ki rájuk a büntetést. McKinnon számára ez azt jelenti, hogy a hírhedt guantanamói börtönbe is kerülhet, akár 60 évre, ami a jelek szerint a vádnak is túlságosan sok. A bíróságon ugyanis egy aláíratlan dokumentumot mutattak be, amely állításuk szerint az amerikai nagykövetség garanciája arra vonatkozóan, hogy a hackert nem kezelik majd ilyen személyként. Ez tehát azt jelentené, hogy a brit férfi viszonylag enyhe büntetéssel is megúszhatná viselt dolgait.

Ítélet májusban

A védelem azonban továbbra is fenntartja kétségeit. Szerintük a dokumentumról hiányzó aláírás aggodalomra ad okot, pláne, ha George Bush amerikai elnök mégis a szigorúbb eljáráshoz ragaszkodik. Soraikat immár a szintén amerikai Clive Stafford-Smith ügyvéd egészíti ki, aki korábban már védett guantanamói rabokat. Ő egyetért a védelem álláspontjával, miszerint az aláírás nélküli papír semmire nem nyújt garanciát.

Emlékeztetőül: McKinnon összesen 14 államban követett el bűncselekményeket, adminisztrátori jogokat szerzett, azonosítókat törölt, fontos rendszeradatokat távolított el, és összesen 97 kormányzati számítógép feltörésével vádolják. Az ítéletet a bíróság május 10-re halasztotta, a kiadatást illetően akkor hozzák meg a végleges döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik