Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Bringavásár vagy Üvegtigris

Kampánymentes kellemes húsvétra számíthatunk a hosszú hétvégén. A locsolóversek és a súlyos röviditalok helyett hollókői hagyományőrzést, borfesztivált és bringavásárlást ajánlunk. Az otthonülők pedig az Üvegtigris kalandjait nézhetik vagy városi legendákról olvashatnak.



A hosszú hétvégén lesz Tesco gazdaságos diszkó, ingyen Jazzkoncert, bringavásár, francia fanfáregyüttes, pécsi képregény konferencia, hip-hop guru, borfesztivál, hollókői hagyományőrző húsvét, Vadak kiállítás, Transamerica című filmdráma. Így aztán senkinek nem ajánljuk, hogy otthon maradjon, hacsak nem beteg. Erre az esetre is talál, dvd- könyv- és tévéműsor-ajánlatot.

Menjek…

április 14. péntek

…gazdaságos diszkóra a Süss fel Napba

A Tesco-diszkót fél tízkor a Pozvakowski nyitja. Ellentétes hangulatokra épülő, kísérletezős posztrockjukat látványos vizuális elemekkel (8 és 16 mm-es vetítőkkel – semmi modernkedő projektorozás) teszik még hatásosabbá. Őket a nemrégiben megújult Supersonic követi.

A csapat hamarosan nekilát első nagylemezének munkálataihoz, addig is új dalok készülnek, melyekben a klasszikus angolszász hangzásvilágot pszcihadelikus elemekkel színesítik és ebből már itt is ízelítőt kaphat mindenki. A sort a The Trousers zárja. A koncertről koncertre egyre jobban összeérő csapat a 70-80-90-es évek brit gitárzenei hangulatát csempészi vissza.

A koncertek után pedig a megszokott indie party reggelig, ahol Kecske és Pipó mellett ezúttal a Gumipop partykról is ismert Miss Lucifer is a lemezjátszók mögé áll, egyúttal javítva a nemek arányát. Katonáknak és nyugdíjasoknak ingyenes.

…ingyen jazzre az A38 hajóra



Menjek vagy maradjak – Bringavásár vagy Üvegtigris 1


A MOLto Vivace sorozat keretében pénteken ingyenes koncerttel ünnepli az árvíz levonultát az A38 Hajó, ahol Tomasz Szukalski szaxofonosa fújja szárazra a budai alsórakpartot. Szukalski a lengyel dzsessz egyik legnagyobb és legnagyobb hatású alakja. A kiváló szaxofonos szoros viszonyt ápol jóformán a teljes lengyel szcénával, különösen a “nagy öreg” Zbigniew Namyslowskival és a világhírű trombitással, Tomasz Stankóval, akiknek számtalan lemezén működött közre, de éppígy dolgozott együtt Dave Hollanddel vagy Terje Rypdallel. Szukalski legutóbb a 2005-ös Sziget fesztiválon járt hazánkban, hatalmas sikert aratva.

Bővebben >>

április 15. szombat

… bringát venni-eladni a Szimplába



Menjek vagy maradjak – Bringavásár vagy Üvegtigris 2


Szombat és vasárnap délelőtt 11 órától délután 17 óráig biciklis vásárt tart a Szimpla Kert. A nagy áprilisi biciklis felvonulás előtti hétvégén azok is kétkerekűre találhatnak, akik eddig pénztárcájukra ügyelve fukarkodtak. Használt és új kétkerekűek, futártáskák, bicajos holmik mind megvásárolhatók ezen a két napon. Felesleges bicajokat szintén várnak.

Bővebben a Szimpla honlapján >>

…a Világgödörbe francia fanfárokat hallgatni

A Gödörben 15-én a Francia Intézet támogatásával kerül megrendezésre a Világgödör, ahol a francia Touffes Cretiennes lép elsőként a színpadra. A fanfár zenét játszó zenekar-csoportosulás saját számok mellett jól ismert Clash és Kinks dalok egyedi feldolgozásait is előadja majd. A Fils de Teuhpu vidám, ironikus zenéje igazi tavaszi csemege. Az izgalmas hangszerelést mutatja, hogy a hagyományos hangszerek mellett, mint a trombita vagy a szaxofon, szerepet kap a szemetes láda és az elektromos lapát is. A holland Dj Lordlove zenei világa az est zárásaként bizonyára izgalmas meglepetés lesz majd a magyar fülek számára.

Bővebben a Gödör honlapján >>

…Exit húsvétra az Almássy térre

Igazi tavaszi szórakozást kínál az Almássy Téri Szabadidőközpont április 15-én. A hazai zenei élet négy zenekarát láthatja a hétvégén a nagyérdemű, melyek bizonyára nem ismeretlenek a budapesti koncertlátogató közönség előtt. Színpadra lép a ColorStar, a Titusz and the Carbonfools, az Amorf Ördögökből ismerős Tövisházi Ambrus zenekara, a presszóromantikát és sanzont, az elektronikát, a jazzt, a countryt, a kárpát medencei folkot zanzásító Erik Sumo Band, valamint az éppen április közepén új albumot megjelentető Heaven Street Seven, melynek e fellépése afféle elő-lemezbemutató. A ház este nyolckor nyitja meg kapuit a koncertlátogatók előtt, akik a kilenckor kezdődő koncertek mellett belakhatják az egész épületet, hiszen a buli a koncertterem mellett még két helyszínen zajlik majd.

…az első pécsi képregény kongresszusra

Menjek vagy maradjak – Bringavásár vagy Üvegtigris 3


A Kominon – Első Pécsi Képregény Kongresszus hagyományteremtő szándékkal kíván hozzájárulni a képregénykultúra hazai elterjedéséhez, elfogadásához. A rendezvény célja, hogy megváltoztassa a műfajhoz kapcsolt negatív véleményeket, bemutassa a kétkedőknek azokat a művészeti és kulturális értékeket. A KOMIKON a nyugati országokban bevett gyakorlat szerinti „comic-convention”-ként kíván átfogó képet adni a rajongók és az érdeklődők számára. A kortárs és klasszikus, hazai és külföldi alkotók műveiből válogató kiállítás, az ehhez kapcsolódó előadások, kerekasztal-beszélgetések és vetítések széles körű áttekintést nyújtanak a kilencedik művészettel kapcsolatos vélekedéseinkről, és egyben alkalmat teremtenek a kiadók, alkotók és olvasók közti párbeszédre. A konferencia díszvendége Ptiluc, a Disznóól című képregény alkotója, aki a helyszínen és egy nappal előtte péntek este a Budapesten a Kuplungban dedikál.


…hip-hop guru koncertjére



Menjek vagy maradjak – Bringavásár vagy Üvegtigris 4



A hip-hop szcéna egyik legnagyobb személyisége látogat Magyarországra. Kurtis Blow a Crazy Stylez programsorozat második állomásaként megrendezett party fellépője 13 év után látogat el ismét hozzánk. Ő az az előadó, akinek nevét már a ’70-es években bevésték a hip-hop történelemkönyvébe, hiszen ő volt az első igazi szóló rapsztár. Karrierje immár több mint 20 éve töretlen, s koncertjei ma is tömegeket vonzanak energikus, eredeti fellépésének és egyedülálló zenéjének köszönhetően. Kurtis Blow koncertje mellett a hazai hip-hop világ legjobb DJ-ivel is találkozhat a közönség; DJ Zefil, DJ Nadir és DJ Györemix szórakoztatja a közönséget. S mivel a hip-hop kultúra nem csak hip-hop zenéből áll, a break dance, a graffity és a street art is szorosan összefonódik ezzel a világgal, ezen a rendezvényen ebből is jócskán ízelítőt kapnak az odalátogatók.

Bővebben >>

április 16-17. vasárnap-hétfő

…Tavaszi Borfesztiválra

Az egyre népszerűbb borkultúra egészséges őrületéhez kapcsolódik az idén első alakalommal megrendezendő Tavaszi Borfesztivál. A Tavaszi Borfesztivál a hazai borfogyasztás kultúrájának bemutatásával, és azon keresztül akarja a hazai, magas minőségű borokat előállító kis- és középvállalkozásokként működő borászatokat bemutatni, munkájukat, piacra jutásukat segíteni. Többek között azzal is, hogy a húsvéti időszakban Budapestre látogató külföldieket szembesíti borainkkal. A fesztivál előtt válogatott zsűri kóstolja végig a borokat, de megállapításaikat kiegészítjük a látogatók véleményével és a két eredményt összevetve hirdetjük ki a Város Bora címet.

… A Hollókői Húsvéti Fesztiválra



Menjek vagy maradjak – Bringavásár vagy Üvegtigris 5



Észak-Magyarországon, Nógrád megyében a Cserhát hegység lankái között található Hollókő, ahol a XIII. században épült Vár, az Ófalu műemlékegyüttese, a táji környezet és a ma is élő népi kultúra jelenti elsődlegesen Hollókő látnivalóinak, értékeinek gazdagságát, melyet 1987-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. A húsvéti programban vasárnap szabadtéri szentmise (ételszentelés és körmenet), hétfőn pedig különböző hagyományőrző együttesek fellépése, koncertek mesemondás és tombola is szerepel a műsoron. Az 1500 forintos jegy tartalmazza múzeumok belépőt is a Postamúzeumba, a Szövőházba, a Tájházba, az Erdészeti Kiállításra, és a Babamúzeumba.

Bővebben Hollókő honlapján >>

…kiállításra

Magyar vadak a Nemzeti Galériában



Menjek vagy maradjak – Bringavásár vagy Üvegtigris 6



A Tavaszi Fesztivál legfontosabb tárlata, a Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig 1904–1914 című kiállítás. A több mint kétszáz festmény, száz grafika lenyűgözően mutatja be a festészet 20. század eleji forradalmának magyar mestereit.

Bővebben >>

…fürdőbe

A tavasz már megmutatta magát, de azért még mindig jobban lehet bízni a geotermikus energiában, mint a napsütésben. A hosszan tartó partiról hazatérve pedig nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni. >>

…moziba

Transamerica



Menjek vagy maradjak – Bringavásár vagy Üvegtigris 7



Duncan Tucker rendező (The Mountain King) Transamerica című édes-bús vígjátéka egyáltalán nem sztereotíp és kioktató, és nem akar türelemre és megértésre nevelni, pusztán elmeséli Bree történetét. Ami szerint Bree (Felicity Huffman) végső műtétjére váró nem-váltó (igen, lenyisszantják azt, hogy a helyére varázsolják ezt), midőn megtudja, hogy még gyakorló férfiként fiút – Toby (Kevin Zegers) – nemzett, aki most már tizenhat éves, és bajban van. A legény drogozik és kurválkodik, és fordítva: a testét árulja (olcsón), hogy kábítószerhez jusson. Az apa/anya szociális munkásként keresi fel a fiát, hogy aztán a kontinensnyi országot átszelő közös útjuk során – a szülő műtétre, a fiú pornófilm-karrierre vágyik (van ilyen) – nyílik lehetőségük, hogy titkaikkal szembesüljenek és megosszák azokat egymással. Leginkább azt konstatálják, hogy ők ketten nehezen illeszthetők be a társadalom paneljébe, legjobb lesz, ha szeretni és tisztelni fogják egymást. Pláne, hogy környezetük, legközelebbi vérrokonaik – Fionnula Flanagan, Burt Young – ezt nem teszik. De még hajlandóságot sem mutatnak arra, hogy ez megváltozzon.

Bővebben >>


Maradjak…

…DVD-t nézni

Üvegtigris



Menjek vagy maradjak – Bringavásár vagy Üvegtigris 8



A januári bemutató óta 300 ezer néző látta az Üvegtigris 2-t, ezzel Rudolf Péter filmje vezeti a nézettségi toplistát az idén bemutatott filmek között. A kultfilmmé vált első részben Lali, Róka, Gaben, Király Sanyi, Cingár és a többiek aranyköpésekkel dúsított kalandjai a közönség visszajelzései szerint emlékezetessé és gyakran idézett témává váltak. A vígjáték folytatására nézők ezrei vártak évek óta. Tekintettel a nagy érdeklődésre, a forgalmazó rekordgyorsasággal, 3 hónappal a mozibemutató után, április 7-én megjelentette a filmet DVD-formátumban is, amely a szokásosnál lényegesen kedvezőbb áron kerül forgalomba.

…olvasni

Vadászat a városi legendákra

Menjek vagy maradjak – Bringavásár vagy Üvegtigris 9


Az emberek szerte a világon mind a mai napig bizonytalan eredetű közlésekből szerzik az információk jórészét. Régebben e mendemondák cseréjének legfőbb tere a kocsma, a borbély, a vállalati büfé volt, ma részben átvették e szerepet a modern információs eszközök. Az interneten, blogokon olvashatjuk a legújabb „biztos helyről tudott” sztorikat, és e-mailen is gyakran bombáznak minket az „érdekes, elgondolkodtató” történetekkel. A Legendavadászok című könyvben Marinov Iván, Dezső András és Pál Attila újságírók, és „városi legenda megszállottak”, az urbanlegnds.hu szerkesztői gyűjtik össze az évek során e témában fellelt ismereteiket. Számtalan ilyen történet leírásán végigvezetve az olvasót, megpróbálnak utánajárni annak, hogy vajon mennyi lehet igaz ezekből a sztorikból, másrészt arra is megkísérlik a válaszadást – és mint írják, ezt tartják a fontosabbnak – hogy miért állítja azt az adott sztori, amit.

Bővebben >>

…tévézni

április 14. péntek
21:10
TV2

A Passió



Menjek vagy maradjak – Bringavásár vagy Üvegtigris 10



A passió című film Názáreti Jézus életének utolsó tizenkét óráját jeleníti meg. A film nyitójelenete az Olajfák hegyének lábánál, a Getsemáne-kertben játszódik, ahová Jézus elvonul az Utolsó Vacsora után imádkozni. Jézus ellenáll a Sátán kísértésének. Iskarióti Júdás árulása miatt Jézust elfogják és visszaviszik Jeruzsálem város falain belülre, ahol a farizeusok istenkáromlás vádjával szembesítik és tárgyalása halálos ítélettel végződik. Mel Gibson filmje a maga brutaltásában mutatja be a szenvedéstörténetet, és sehol sem finomítja Jézus megtöretését. A hitelesség jegyében a filmben arámiul beszélnek, így feliratozva lehet követni az eseményeket.

április 15. szombat
20:20
m1

Ben Hur



Menjek vagy maradjak – Bringavásár vagy Üvegtigris 11


A mozitörténet legtöbb Oscar-díjat begyűjtő grandiózus filmjében ötvenezer közreműködő és nyolcezer statiszta vett részt. A nagyjelenet arénáját egy éven át építették, és több mint kétszáz óriásszobrot faragtak ki hozzá. De ami a legfontosabb: Hollywood legfényesebb csillagai az emberi történelem legnagyobb alakjait varázsolják elénk. Minden idők legnagyobb és legnépszerűbb filmje a Római Birodalomba, Jézus korába kalauzolja nézőit. Számtalan, több földrészt felölelő kalandja során Ben Hur, Júdea hercege szembeszáll a nagyhatalmú birodalommal, hogy megvédje családját és népét.

Április 16. vasárnap
20:00, Vasárnap
Europa Europa

A kis Buddha



Menjek vagy maradjak – Bringavásár vagy Üvegtigris 12


Bernardo Bertolucci filmjében Norbu láma kilenc éve keresi mestere reinkarnációját az egész világon. A bölcs tanár Seattle-ben halt meg, ezért fogadja el Norbu a feltételezést, hogy volt mestere reinkarnációja egy amerikai kisfiú: Jesse Conrad. A láma Amerikába utazik, és megismerteti Jesse-vel Sziddhartha herceg életét, a buddhizmus kialakulását. S ahogy a kisfiú a Buddháról szóló könyvet olvassa, úgy jelennek meg a filmvásznon is Buddha életének legfontosabb epizódjai csodálatos, lélegzetelállító képekben.

Április 18. hétfő
22:05
m1

Az óceánjáró zongorista legendája



Menjek vagy maradjak – Bringavásár vagy Üvegtigris 13


A huszadik századdal egyidős férfit 1900-nak (Tim Roth) hívják, mert pont az évszázad születésekor találnak rá egy ócenjáró fedélzetén. Danny, a hajó fűtője vette magához. Nevelőapja folyamatosan úton van, nem meri a kisfiút a szárazföldön hagyni, nehogy kitoloncolják az országból. 1900 kilencéves korában talál rá a zongorára és egyben nyugalmára. Harmincévesen megismerkedik a trombitás Max-szel, aki őstehetségnek tartja őt és a szárazföldre akarja csábítani. 1900 hallani sem akar a dologról, sőt elutasítja a miatta hajóra szállt lemezgyárosokat is. Egyedül talán a szerelem kedvéért lenne hajlandó elhagyni az imbolygó fedélzetet. A Cinema Paradiso rendezőjének alkotását a zseniális magyar operatór, Koltai Lajos fényképezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik