Élet-Stílus

Még nincs vevő a magyar vakcinára

Jelenleg féltucatnyi országgal zajlanak tárgyalások a Magyarországon kifejlesztett, a madárinfluenza H5N1-es vírustörzse ellen hatékony vakcina ügyében: a folyamatban lévő tárgyalások ígéretesek, de megállapodást eddig egyetlen érdeklődővel sem kötöttek – közölte a kormányszóvivő.

Habár több ország is kísérletezik hasonló vakcina kifejlesztésével, a magyar szakemberek voltak az eredményesebbek. Így nemcsak az egészségügyi helyzetet és a probléma elleni védettséget tekintve van előnyös helyzetben Magyarország, de jelentős üzleti sikerekkel is kecsegtet a szóban forgó termék.

A siker érdeke a magyar adófizetőknek is, mivel a vakcina esetében a gyártó cég és a magyar állam közös szellemi termékéről van szó. Így, ha a tárgyalások eredményre vezetnek, akkor a bevételből részesedik a magyar állam is – legyen szó akár a vakcina, akár a gyártási technológia értékesítéséről. A gyártó céggel kötött megállapodás szerint az állam részesedése az árbevétel 14 százaléka – áll Batiz András közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik