Élet-Stílus

Semprún a könyvfesztivál díszvendége

Jorge Semprún Húsz év, egy nap című regényét is megjelentette egyéb újdonságok mellett az Európa Könyvkiadó a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválhoz kapcsolódóan – közölte a könyves műhely.

A könyves mustra díszvendégeként Budapestre érkező 82 éves alkotó „megkerülhetetlen regényét”, A nagy utazást újra kiadták; a lágerbeli élmények alapján íródott, 1963-ban napvilágot látott regény a buchenwaldi koncentrációs táborba való négynapos utazás története. A Húsz év, egy nap újdonsága, hogy a valaha „spanyol származású francia írónak” megismert Semprún anyanyelvén, spanyolul írta.

A szerző a műben – amely 2003-ban elnyerte a Spanyolországban publikált legjobb regény díját – egy tragikus halálesetből kiindulva szinte az egész elmúlt évszázadról tablót fest.

A fesztiválon – amelyen idén a spanyol nyelv és kultúra játssza a főszerepet – az Európa Könyvkiadó vendégeként lesz jelen a katalán Jaume Cabré is, akitől A Pamano zúgása című regény került piacra. Az erőteljes atmoszférateremtő prózájú szerző új műve egy klasszikus vérbosszú története, amelyben három generáció élete pereg le. Az Apám lába című, önéletrajzi elemeket tartalmazó, groteszk és felkavaróan szenvedélyes regény látott napvilágot a legismertebb kortárs kubai írók egyikétől, Zoé Valdestől.

Castro egyik fő ellensége is Budapesten

A Párizsban élő költőt, regényírót Fidel Castro egyik beszédében rendszere három legfőbb ellensége közt említette. Leginkább Valdes neve fémjelzi az új nemzedéket, amelynek képviselői hátborzongató képet festenek a kubai élet mindennapjairól.

A kiadó újdonságai között szerepel a Budapestre érkező magyar származású francia író, Michka Assayas Bono Bonóról című regénye. A szerdán megjelenő könyv Bonóval, az ír U2 együttes frontemberével, a rockzene egyik legszínesebb egyéniségével folytatott beszélgetésekből született.

Budapesten köszöntheti a közönség a lengyel Jerzy Sosnowskit is; a kritikusból és irodalomtörténészből prózaíróvá lett szerző Aglaja Apokrif című könyvében a tömeg- és az elitkultúra elemeiből olyan regényt próbált létrehozni, amely fordulatokban gazdag történetével fenntartja az olvasó érdeklődését, ugyanakkor bizonyos bölcseleti kérdések újragondolására is lehetőséget ad.

Samuel Beckett ír származású regény- és drámaíró, költő, esszéista születésének centenáriuma alkalmából drámakötet jelent meg, amely a színpadi művek mellett több rádiójátékot, pantomimjelenetet, valamint tévéjátékot és filmforgatókönyvet tartalmaz. Újra kapható a Molloy, a Malone meghal és A megnevezhetetlen című trilógia; a XX. századi irodalom egyik legnagyobb hatású alakjának prózaírói munkásságában ez volt a legnagyobb sikerű alkotás.

A Beckett-centenárium alkalmából kiadták John Caldernak az író filozófiájáról szóló könyvét is; a szerző szerint Beckett a múlt század egyik legjelentősebb írója, úgymond megkoronázza három legfontosabb elődje, Proust, Kafka és Joyce teljesítményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik