Élet-Stílus

Influenza ellen oltja 60 milliós madárállományát az állatkert

A Fővárosi Állat- és Növénykert vakcinázással védi értékes – mintegy 60 millió forint eszmei értékben nyilvántartott - madárállományát a Magyarország területén is felbukkant madárinfluenza vírusa ellen.

A magas természetvédelmi és eszmei értéket képviselő hazai és egzotikus madarak oltására a betegség kialakulásának megelőzése céljából van szükség. Az állatkert minden olyan madárfaj oltását elvégzi, amely külső röpdéjében elméletileg érintkezhet az állatkert területére berepülő vadmadarakkal, amelyek akár a betegség tüneteinek megjelenése nélkül is hordozhatják a vírust, tehát fertőzhetnek.


A madárinfluenza ellen Magyarországon jelenleg nem engedélyezett a veszélyeztetett állományok (házi szárnyasok) immunizálása, mert az megzavarhatja a kórokozó vírus megjelenésének felismerését, gátolja az állategészségügyi igazgatási, hatósági intézkedéseket. Az állatkertekben tartott, különösen nagy természetvédelmi értéket képviselő egzotikus és hazai madárfajok kivételt jelentenek: ezen állományok esetében az eljáró hatóság engedélyezte a madarak megelőző oltását, hogy egy esetlegesen kialakuló megbetegedéstől megvédhessék a madarakat.

Az állatok oltása előre elkészített vakcinázási terv szerint, rendkívül feszített ütemben zajlik. Ennek oka egyrészt, hogy a gyártó az oltóanyagot 40 adagos kiszerelésben bocsátja rendelkezésre, amelynek szavatossági ideje felbontástól számítva mindössze 24-48 óra. Másrészt ezen idő alatt 118 faj 862 egyedét kell az állatorvosoknak beoltani, és egyidejűleg elvégezni az egyéb szükséges beavatkozásokat. A vakcinázás alól csak azok a fajok „mentesülnek”, amelyek semmilyen formában nem érintkezhetnek vadmadarakkal, mivel olyan zárt, belső röpdékben élnek, amelyekhez nem csatlakozik külső röpde vagy kifutó.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik