Élet-Stílus

Hatalmas ütközés az Antarktisznál

Ismét gigantikus ütközés történt az antarktiszi partoknál, amelyben csakúgy mint tavaly, megint a Drygalski-jégnyelv húzta a rövidebbet.

Március 30-án a C-16 névre hallgató jéghegy összeütközött a Drygalski-jégnyelvvel, aminek következtében a jégfolyam keleti vége letört. Az ütközésről az Envisat műhold készített radarfelvételeket.

A C-16 jéghegy 18,5 kilométer széles és 55 kilométer hosszú. A jéghegy 2000-ben keletkezett, amikor a Ross-jégselfről leváló hatalmas, 27 kilométer széles és 161 kilométer hosszú B-15 jéghegy a jégselfnek ütközve egy kisebb darabot leszakított belőle. Az új jéghegyet eredetileg B-20-nak nevezték, később ezt C-16-ra változtatták.

A jéghegyeket az amerikai Nemzeti Jégközpont (National Ice Center – NIC) nevezi el. A kutatóközpont az Antarktisz partvidékét négy negyedre osztotta (A, B, C, D). A jéghegyek azt a betűt kapják meg, amely negyedben először pillantották meg őket. A B-20 nevezetű jéghegyet a B negyedben huszadikként észlelték. A jéghegy később a C negyed felé haladt, így átnevezték C-16-ra.

Az eredetileg 80 kilométer hosszú Drygalski-jégnyelv egy, az Antarktisz Scott-partjáról eredő szárazföldi gleccser, a Dávid-gleccser nyúlványa. A Dávid-gleccser a Viktória-föld partvidéki hegységein keresztül vág utat magának a sarkvidéken a Ross-tenger felé.

A kutatók tartanak attól, hogy az ütközésék következtében számottevően rövidülő jégnyelv megváltoztatja a terület óceáni áramlásait és közvetve az éghajlatát is. A mostani ütközés során a jégnyelvből egy 13 kilométer hosszú, 11 kilométer széles darab vált le. Az újonnan keletkezett jéghegy a C-25 nevet kapta.

Mint emlékezetes, legutoljára 2005 áprilisában történt ugyanitt ütközés. Akkor a B-15A jéghegy ment bele a jégfolyamba, amelynek következtében a jégnyelv csúcsából letört egy közel öt kilométeres darab.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik