Élet-Stílus

A Casablanca forgatókönyve a legjobb

Az Amerikai Írók Céhe (Writers Guild of America) összeállította a világ 101 legjobb forgatókönyvének listáját, írja a Reuters. Az első helyen Kertész Mihály 1942-es filmjének, a Casablancának az írói teljesítményét ismerték el.

Julius Epstein, Philip Epstein és Howard Koch munkáját A keresztapa, a Kínai negyed, az Aranypolgár és a Beszéljünk Éváról! című filmek szkriptjei követik.

„A listán szereplő műveket és magukat a filmeket is alaposan megvizsgáltuk, bíráltuk, elemeztük, újra és újranéztük”, állítja Patric Verrone, a WGA West elnöke. “Ezek adják a filmipar irodalmát és szervezetünk örökségét.” Chris Albers, a WGA East vezetője hozzáteszi: “A listán szereplő filmek nélkül nehéz lenne Amerikát elképzelni. Már a címeket olvasva is arra a fantasztikus utazásra emlékezünk, amit ezek a számunkra biztosítanak.”

A szavazásra a céh tagjai 1400 forgatókönyvet jelöltek, az angol nyelv nem volt feltétele a részvételnek.

Az első tíz helyezett között találhatjuk még Woody Allen és Marshall Brickman Annie Hall-ját, Charles Brackett, Billy Wilder és D.M. Marshman Jr. Alkony sugárút című munkáját, Paddy Chayefsky-től a Hálózatot, melyből Sidney Lumet készített filmet 1976-ban, Billy Wilder és I.A.L. Diamond tollából a Van aki forrón szereti forgatókönyvét, valamint Coppola és Mario Puzo-tól A keresztapa 2. részét.

Három író is van, aki 4 filmmel szerepel a rangsorban: Woddy Allen, Francis Ford Coppola és Billy Wilder. Három másik alkotó 3-szoros elismerésnek örvendhet: William Goldman, John Huston és Charlie Kaufman. A 101 írásmű közül 45 eredeti, 56 pedig adaptáció. Műfaji viszonylatban a drámák vezetnek: ebből 60 darab jutott a legjobbak közé, miközben csupán 26 vígjáték és 15 vegyes műfajú alkotást találunk a toplistán.

A rangsor alapján a már említett Woody Allen és Billy Wilder mellett Alfred Hitchcock és Steven Spielberg dolgoztak a legjobb forgatókönyvekből: mindannyian 4 filmet rendeztek. Őket követik 3 rendezéssel Scorsese, Lumet és Coppola. Ha pedig az évtizedeket tekintjük, a 70-80-as években születtek a legjobb forgatókönyvek (18-18), a 90-es évek egy kicsit maradt csak le (17), a 60-asok és a 40-esek 14-14-gyel vannak jelen. Az 50-es évek 12, a 30-as pedig 4 címet hozott a listára. Szintén 4 film szerepel a 2000 után készült alkotásokból.

A 101-es listát itt olvashatják >>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik