Élet-Stílus

Orosz film nyert a Titanic-on

A "4" című orosz alkotás kapta a Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivál első alkalommal odaítélt Hullámtörők-fődíját, amelyet szombaton este adtak át a fővárosban.

A fődíjat Bozóki András kulturális miniszter, a rendezvény fővédnöke és Horváth György fesztiváligazgató jelenlétében Shane Danielsen zsűrielnök nyújtotta át a győztes film rendezőjének, Ilja Krzsanovszkijnak az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott záróünnepségen. A nyertes alkotás Görömlei Luca iparművész alkotása mellett nyolcezer eurós pénzjutalomban részesült.

A “4” három idegenről szól, akik egy moszkvai bárban furcsa dolgokat mesélnek magukról: ki titkos klónozási program részese, ki Putyin elnök titkainak tudója, és van, aki egy örömlány meggyilkolásáról tudna többet mondani – olvasható a 2004-ben készült alkotásról a programfüzetben.

A fesztivál közönségdíját az idén a “Te meg én és minden ismerősünk” című amerikai vígjáték kapta, amely a fődíjasnak átnyújtott alkotás kisebb méretű változatát nyerte el. Miranda July rendező személyesen nem tudott jelen lenni a záróünnepségen.

A Titanic Filmjelenlét Alapítvány által szervezett, március 30-án megnyílt esemény ez évi programjában 31 országból 61 film szerepelt. Az 1993 óta megrendezett fesztiválon az idén hirdettek először versenyt, amelyben kilenc alkotás indult: az orosz és az amerikai mellett egy-egy angol, ír, dán, koreai, kínai, francia-belga és iráni film. A versenyfilmeket háromtagú nemzetközi zsűri bírálta el.

A testület elnöke, Shane Danielsen, az Edinburgh-i Filmfesztivál művészeti igazgatója a szombati díjkiosztón kiválónak nevezte az általuk értékelt válogatást. A zsűri tagja volt még Nils Klevjar Aas, a norvég filmalap vezetője és Báron György magyar filmkritikus.

Horváth György fesztiváligazgató a vetítéssel egybekötött záróünnepségen kiemelte, hogy az idén összesen 161 vetítést és 12 közönségtalálkozót tartottak, a fesztivál honlapját pedig a megnyitó óta 22 ezren látogatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik