Élet-Stílus

Már jegyezhetők .eu domainnevek

Péntektől minden, az Európai Unióban lakóhellyel rendelkező személy bejegyzési kérelmet nyújthat be a ".eu" legmagasabb szintű tartománynévre. Az elbírálás jelentkezési sorrendben történik, a tagállami állampolgárság nem jelent előfeltételt - közölte az illetékes uniós biztos.

A mai nap egyben az úgynevezett “napfelkelte-időszak” vége is, amelynek során 320 000 “eu” tartománynévre való jelentkezést vettek nyilvántartásba a védjegybirtokosok, az államháztartási szervek és az egyéb elsőbbségi jogok – így a márkajelzések, az üzleti életben közismert elnevezések vagy a szerzői jogok – birtokosai részéről. A május 9-i Európa-napon az EU-intézmények és az uniós tisztviselők honlapnevei és e-mail címei “.eu”-ra változnak.

A mai nappal Európa versenyképes, tudásalapú társadalma rendkívül láthatóvá válik a világ számára az interneten keresztül – nyilatkozott Viviane Reding, az információs társadalomért és a médiáért felelős biztos. Európa és polgárai megtervezhetik saját internetes, EU-szabályokkal védett arculatukat. Várakozásom szerint a nyilvánosság számára megnyíló bejegyeztetési lehetőség első pár órájában jelentkezések ezrei érkeznek majd, ezzel elősegítve, hogy a .eu a .com-mal egyenrangú, meghatározó tartománynévvé váljon – mondta Reding.

A regisztrációs költségek változóak az EU-n belül, regisztrátortól és nyilvántartótól függően a teljes díj bizonyos esetekben a 12 eurót sem haladja meg. Regisztrátorok százai versengenek a névbejegyzésekért, így az ügyfeleknek érdemes körülnézniük a legjobb ár, minőség és szolgáltatás tekintetében.

Az EU intézményeinek teljes – Európa legnagyobb – honlapja és valamennyi uniós tisztviselő e-mail címe május 9-én, az Európa-napon .eu-ra változik. A régi és az új címek egymással párhuzamosan működnek majd legalább egy évig, azt követően viszont csak a .eu nevek maradnak használatban. A bizottság felkészülését a .eu-ra Siim Kallas alelnök irányítja, aki egyben az eBizottságra való átállásért is felel.

/Ha valaki .eu tartománynevet szeretne bejegyeztetni, a következő listán található akkreditált regisztrátorokhoz fordulhat: http://list.eurid.eu/registrars/ListRegistrars.htm?lang=en/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik