Élet-Stílus

Visszafogott szélerőmű-projektek

Közzétette a Magyar Energiahivatal (MEH), hogy a tervezett magyarországi szélerőmű-beruházások közül melyek elindítására ad engedélyt. A kiadott tájékoztatás értelmében az előkészítés alatt álló projektek kevesebb mint fele valósulhat meg – írja a Világgazdaság.

A jelenlegi ártámogatási rendszer fenntarthatatlansága, valamint a hazai villamosenergia-hálózat korlátozott terhelhetősége miatt a MEH legfeljebb 330 megawattnyi szélerőmű rendszerbe kapcsolásához járul hozzá, miközben a beruházók március közepéig összesen 1138,1 megawatt teljesítményre kértek engedélyt.

A hivatal – a már üzemben lévő erőművek mellett – azokat a beruházásokat választotta ki, amelyekre 2005. november 11. előtt sikerült hálózati csatlakozási szerződést kötni, és kapacitásuk nem haladja meg az 50 megawattot. Ugyanakkor a MEH a kiválasztott projektek többségénél is csupán a beruházó által kérelmezett teljesítmény nagyjából felére adja meg a kiserőművek elsődleges energiaforrás megválasztására, a létesítésre és a villamos energia termelésére vonatkozó összevont engedélyt.

A MEH tájékoztatója értelmében összesen 35 szélerőmű-beruházás valósulhat meg Magyarországon. Az engedélyezett létesítmények között egyetlen erőműből álló egység, valamint komplex szélerőműparkokat magában foglaló projektek egyaránt szerepelnek.

A legnagyobb parkok megvalósítására a B-S Energia, az Euro Green Energy, a Kaptár, a MOV-R és a Vento Kft. kaphat engedélyt, amelyek a Dunántúl több térségében építhetnek fel 10–25 megawatt kapacitású szélerőműparkokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik