Élet-Stílus

Nagy-Britanniában is megjelent a madárinfluenza

Első ízben mutatták ki a madárinfluenzát okozó H5 vírust Nagy-Britanniában egy elhullott hattyú szervezetében. Vietnamban pedig Kínából illegálisan importált baromfiban mutatták ki a madárinfluenza-vírust.

A helyi hatóságok szerint további vizsgálatokat igényel annak kimutatása, hogy az emberre is veszélyes H5N1 altípusról van-e szó.

A kórokozót Skócia keleti tengerpartján, Anstruther kisváros közelében izolálták egy elhullott hattyú szervezetében. Brit területen most találták meg első ízben a madárinfluenza kórokozóját. Az illetékes hatóság bejelentette: az EU-előírásoknak megfelelően a madártetem fellelésének helyszíne körül három kilométeres körzetben védelmi övezetet, tíz kilométeres körön belül megfigyelési zónát jelöltek ki. A védelmi övezeten belül felszólították a baromfitenyésztőket, hogy állományukat tereljék fedél alá, és szigeteljék el a vadmadaraktól.

A brit kormány tudományos főtanácsadója már a múlt hónapban megjósolta, hogy valószínűleg Nagy-Britanniát is eléri majd a madárinfluenza. Sir David King professzor szerint ha a kór megjelenik a szigetországban, könnyen járványossá válhat a szárnyasok között, és a járvány “öt évig, vagy annál is tovább” eltarthat.

Ha a madárinfluenza tömeges méretekben megjelenik a brit baromfiállományban, az a brit állattenyésztés harmadik egészségügyi katasztrófája lenne az utóbbi másfél évtizedben. A kilencvenes években a teljes brit szarvasmarha-ágazatot tönkretette a valószínűleg fertőzött táp okozta marhakór-járvány (BSE), amely a szennyezett húst fogyasztók körében is áldozatokat szedett: hivatalos adatok szerint száznál többen haltak meg a kór emberi változatában, a Creutzfeldt-Jakob tünetegyüttes új variánsában, öt éve pedig a szinte példátlan mértékű száj- és körömfájás-járvány miatt kellett elrendelni a brit haszonállat-állomány tömeges leölését.

Vietnámban is felbukkant

Kínából illegálisan importált baromfiban mutattak madárinfluenza-vírust Vietnamban – közölték csütörtökön a helyi egészségügyi hatóságok. A vietnami mezőgazdasági minisztérium állategészségügyi intézetének igazgató-helyettese közölte, a múlt héten 30 mintát vizsgáltak a Hanoitól északra fekvő Lang Son tartományba érkezett kínai baromfiszállítmányból, és egyikükben a madárinfluenza H5 vírusát lokalizálták. További tesztek szükségesek annak megállapítására, hogy a vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusáról van-e szó. Ugyancsak mintákat vettek a szintén Kínával határos Quang Ninh tartományba becsempészett kínai baromfiból.

A madárinfluenza 2003 vége óta 42 halálos áldozatot követelt Vietnamban. Tavaly december óta azonban egyetlen gazdaságban sem észleltek fertőzést, és az utolsó emberi haláleset novemberben következett be.

A vietnami állami televízió szerint ellenőrizhetetlenné vált a csempészés a kínai-vietnami határon, amelyen keresztül naponta 10-12 tonna baromfi érkezik illegális körülmények között Vietnamba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik