Élet-Stílus

Megnyitották az első szén-dioxid számlákat

Megkezdődött az emisszió-kereskedelemhez szükséges "szén-dioxid számlák" megnyitása az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségen (OKTVF) csütörtökön.

Feiler József, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a zöldhatóság a megnyíló számlákon kibocsátási kvótákat tart majd nyilván, amelyekkel tulajdonosaik üzletelhetnek. Az osztályvezető beszámolt arról, hogy az OKTVF a világhálóról elérhető számlákat, illetve a lebonyolított kvóta adás-vételt a Nemzeti Forgalmi Jegyzék nevű informatikai rendszerben vezeti.

A számlák nyitása azt követően vált lehetővé, hogy Brüsszel jóváhagyásával a forgalmi jegyzék szerdán rákapcsolódott az uniós hálózatra – magyarázta Feiler József.

Kifejtette: Magyarországon 229 létesítmény kapott szén-dioxid kvótát, ezek számára egyenként számlát kell nyitni a forgalmi jegyzékben. Számlával rendelkezik még a kvótákat kiosztó állam, illetve majd azok a cégek, akik később csatlakoznak a rendszerhez. Feiler József beszámolt arról, hogy az állam a létesítmények üzemeltetőinek számláira összesen mintegy 435 milliárd forint értékben utal át térítés nélkül szén-dioxid kvótát.

A kiosztandó 60,26 millió kibocsátási egység a 2005-2007 közötti kereskedési időszak első két évére vonatkozik. A tavalyi kvótákról, azaz összesen mintegy 30,23 millió tonnányi szén-dioxidról már az idén április 30-ig számot kell adniuk az üzemeltetőknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik