Élet-Stílus

Internet – utolsók közt vagyunk

Az Európai Unió 25 tagországában Litvánia és Csehország után Magyarországon volt a legalacsonyabb a háztartások internet-hozzáférése tavaly az első negyedévben az Eurostat csütörtökön közzétett adatai szerint. A vállalatok internetkapcsolódását tekintve is a sereghajtók között volt Magyarország, csak Lettországban volt kisebb az arány.

Az Eurostat adatai szerint a 25 tagállamban (plusz Norvégiában és Izlandon) a háztartások 48 százalékának volt internet-hozzáférése 2005 első negyedében, 23 százalék rendelkezett szélessávú kapcsolattal. Ugyanebben az időszakban a vállalatok 91 százaléka kapcsolódott a világhálóra, és 63 százaléknak volt szélessávú hozzáférése.

A háztartások hozzáférését tekintve az átlag nagy eltéréseket takar: a világháló használatában Litvániában volt a legalacsonyabb az arány, 16 százalék, Csehországban 19 százalék, Magyarországon és Görögországban 22 százalék, Szlovákiában 23 százalék. Hollandiában volt a legmagasabb az arány, 78 százalék, Luxemburgban 77 százalék, Dániában 75 százalék, Svédországban 73 százalék.

A vállalatok internetkapcsolódását tekintve Finnország vezette a sort 2005 első negyedében, 98 százalékkal, Dániában 97 százalék, Szlovéniában és Svédországban egyaránt 96 százalék volt az arány. Kilencven százaléknál alacsonyabb vállalati internetkapcsolódást csak Lettországban (75 százalék), Magyarországon (78 százalék), Cipruson (85 százalék), Litvániában (86 százalék) és Lengyelországban (87 százalék) jegyeztek fel.

A magánszemélyek 43 százaléka használta az internetet rendszeresen – legalább egyszer egy héten – 2005 első negyedében, a legnagyobb mértékben Svédországban (76 százalék), Hollandiában (74 százalék), a legkevésbé Görögországban (18 százalék) és Csehországban (26 százalék), Magyarországon 34 százalék volt az arány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik