Élet-Stílus

Csak szeptemberben nyílik a Design Terminál

Ősszel nyílik az első kiállítás az Erzsébet téri buszpályaudvarból designközponttá alakuló épületben, de Horn Gábor szerint már visszafordíthatatlan a folyamat. A FigyelőNet körülnézett a terminálban.


A Design Terminál első programja


A szervezők elsőként a magyar designerek nemzetközi sikereit szeretnék bemutatni. A Jelenlét című tárlat azért fontos, mert itthon alig tudunk valamit hazai szakembereink eredményeiről, másrészt a központ egyfajta missziós tevékenységébe is beleillik, hogy az – eddig a formatervezést szinte teljesen elhanyagoló – magyar vállalkozások ébredjenek rá a design jelentőségére. Az év kiemelkedő eseménye lesz a Magyar Formatervezési Díj pályázat anyagának bemutatója, amely a szeptemberi harmadik Design7 legfontosabb programja lesz.

A Design Terminál átadásakor Pohárnok Mihály, a létesítményt majdan üzemeltető Kht ügyvezető-igazgatója a FigyelőNetnek elmondta, hogy miután május 31-én megtörténik a teljes műszaki átadás még használatbavételi engedélyt kell kapniuk. Ez csak júniusra várható. Mivel ilyenkor nem igazán érdemes megnyitni egy kulturális központnak, inkább szeptemberre tervezik az indulást.

A létesítmény szakmai programjainak előkészítésére és működtetésére a Magyar Szabadalmi Hivatal és a kultusztárca közösen létrehozott egy Kht-t. A Design Terminál Formatervezési Tájékozatató és Szolgáltató Kht-t évente közel 180 millió forinttal gazdálkodhat, amelyet a két fenntartó bocsát rendelkezésére.

Kiállítás információ, szolgálltatás

A tervek szerint a Design Terminál egy sajátos kiállítótér, szakmai tájékoztató és szolgáltató központ lesz, amely a hazai formatervezés, a korszerű design népszerűsítését tűzi ki célul. A két többszintes épületből álló együttes nagyobbik részében egy korszerű kiállítóteret alakítanak ki, amely formatervezési kiállításoknak és rendezvényeknek ad majd otthont. Ezen kívül Design-shop, könyvesbolt, előadóterem és nyilvános szakkönyvtár is helyet kap a központban. Az épület másik – kisebbik részében – nyáron kiülős vendéglő, és kávézó várja a vendégeket.

A létesítmény ötlete 2002-ben merült fel, pont akkor, amikor a politika elvetette az épülő Nemzeti Színház Erzsébet téri helyszínét. Ekkor viszont már épült a Volán új távolsági buszpályaudvara a Népligetben, tehát lehetett tudni, hogy az Erzsébet téri, 1950-ben átadott késő-Bauhaus épület üresen marad. Adta magát tehát a helyszín. Korábbi hírek szerint már tavasz végére és nyárra is szerveztek programokat, de most kiderült, hogy csak ősszel lesz az első kiállításmegnyitó.

Visszafordíthatatlan?

A műszaki bejáráson a Miniszterelnöki Hivatal SZDSZ-es politikai államtitkára szerint persze jó lett volna, ha már most kiállítást lehetett volna nyitni, de szerinte már visszafordíthatatlan a Design Terminál sorsa, utalva a közelgő választásokra és a szomszéd Gödörre, amely egy korábbi kormányváltás után lett a Nemzeti Színházból.

Prominensek a poggyászteraszon


A bemutató ezután ebben az optimista szellemben folytatódott. Már nem voltak kétségek, itt designkiállítás lesz. Eközben az államtitkár építészeti ötleteket is adott a kivitelezőknek. A terasz felett lévő tetőn a kerek lukakat szerinte mindenképpen be kellene fedni edzett üveggel, hogy ne essen be az eső. Annyira jó, hogy egy politikus ilyen sokoldalú. A bejáratból a fotósokkal, az újságírókkal, és a prominens társasággal, Magyar Bálint oktatási miniszterrel, Horn Gábor államtitkárral és a kivitelezőkkel egyből a szellős fő kiállítási terembe (a másik szárny vendéglátó-ipari egység lesz és még nincs kész) léphettünk, az A-épületbe ahová egykoron poggyászaikkal léphettek be az utasok. Mint kiderült a kezdeti időkben innen már hordár választotta el az utast a csomagjától, és előbbi a buszra, utóbbi pedig annak tetejére került. Erre a célra szolgált a buszok tetejével egy szintbe magasodó terasz, amely végighózódik a buszpályaudvar oldalán.

Forma a végeken

A most még légies tér persze a végső formáját még nem kapta meg, így akár még kiadós meglepetés is érhet, ha meglátjuk a végeredményt. A poggyászterasz szintjén kap helyet egy konferenciaterem és egy designönyvtár, amelynek panorámája vélhetően a belváros egyik legértékesebb irodájává tenné a helységeket. Azért csak vélhetően, mert egy szinttel feljebb a szervezőirodából még szebb a kilátás.

Az épületből kilépve mintha a városfelújítás határán állnánk. A Gödör oldalról rendezett zöld terek, szökőkúttal, a másikról dzsungellel romokkal, ahol a bokor szélén még a hajléktalanok is otthonos kuckót alakítottak ki maguknak szakadt paplanokból, pulcsikból és egyéb kacatból. Ha új formavilágot szeretnének tanulni, a szomszédból biztosan lesz mit ellesni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik