Élet-Stílus

A pálmaolaj pusztítja ki az orángutánokat

A kihalás szélén állnak az orángutánok a fogyasztói szokásaink miatt. Egy átlagos szupermarketben minden tizedik termék tartalmaz pálmaolajat: édességek, kekszek, gabonapelyhek, szappanok, rúzsok, tusfürdők hosszú sora.

A szakemberek becslése szerint 2020-ra örökre eltűnhet a Föld színéről a Borneó és Szumátra esőerdeiben élő emberszabású főemlős. Az elmúlt 20 évben élőhelyük 80 százalékát vesztették el, állományuk csaknem felére csökkent, mára alig 20 000 példány maradt. A drámai megfogyatkozás egyik legjelentősebb oka, hogy végeláthatatlan olajpálma ültetvények váltják fel az állat- és növényfajok ezreinek otthont adó trópusi erdőket. Borneón és Szumátrán évente 1,3 millió hektár erdőt tarolnak le, égetnek fel, hogy jól jövedelmező ültetvényeket telepítsenek a helyükre.

Borneó Malajziához tartozó részén, Sabah tartományban járva döbbenetes volt a saját szememmel látni, milyen óriási területeket érint ez a pusztítás. Az egyenletes sorokban ültetett olajpálmák beborították a hegyoldalakat, a felégetett friss irtásokon, az otthagyott farönkök között már növekedtek a pálmacsemeték.

Nagy a kereslet a világpiacon a pálmaolajra, hiszen számos élelmiszeripari és kozmetikai termék gyártásához használják. Lenne lehetőség fenntarthatóan, környezetbarát módon kezelni az ültetvényeket, hiszen több millió hektár olyan földterület van Borneón és Szumátrán, amely alkalmas a termesztésre, és nem kíván erdőirtást. A fakitermelésből származó gyors bevétel azonban nem erre ösztönzi a termelőket.

A nagy nemzetközi kereskedelmi láncok vezetői változtathatnának ezen a helyzeten. Ha kinyilvánítanák, hogy csak azokat a termékeket forgalmazzák, amelyekben a pálmaolaj olyan ültetvényről származik, amelyért nem kellett kiirtani esőerdőt, és ezt jeleznék is a terméken, az valószínűleg rövid időn belül kedvezően befolyásolná a termelést.

A WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet kezdeményezésére Brunei, Malajzia és Indonézia kormányai nagy lépést tettek 2006 márciusában: háromoldalú megállapodást írtak alá Borneó természeti erőforrásainak megőrzése érdekében, és újabb területek védetté nyilvánítására tettek ígéretet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik