Élet-Stílus

Anyagilag is hasznosak a rovarok?

Két amerikai kutató kiszámolta, mennyi pénzt is takarítanak meg a vadon élő rovarok az emberiségnek. Az összeg – óvatos becslés szerint – csak az Egyesült Államokban évente mintegy 58 milliárd dollár (12,6 billió forint)!

A Földünkön élő ízeltlábúak – bár sokakban viszolygást keltenek – hasznos szolgálatokat (is) tesznek nekünk. Ezek értékét igen nehéz, szinte lehetetlen számszerűsíteni, két kutató mégis megkísérelte.

Mace Vaughan, a gerinctelen állatok védelméért dolgozó portlandi (Oregon állam) Xerxes Társaság munkatársa és John Losey, az ithacai (New York állam) Cornell Egyetem kutatója több mint két éven keresztül vizsgálták, mennyi pénzt takarít meg a gazdaság a rovarok áldásos tevékenysége révén.

Számításaik során kizárólag a vadon élő rovarokra összpontosítottak, így az összegnek nem része a tenyésztett méhek vagy selyemhernyók által hozott haszon.

Vagyont érő életfunkciók

Négy fő csoportot különítettek el. Ezek közül messze a legjelentősebb a rovaroknak az a szerepe, hogy táplálékként szolgálnak számos madár, hal és vadon élő állat számára. Ha ezeknek az állatoknak az élelmezését nekünk kéne megoldani, az csak az Egyesült Államokban évi 50 milliárd dollárba kerülne.

A növényi kártevők elpusztítása is jelentős funkciójuk, ez évente 4,5 milliárd dollár megtakarítást jelent. A növények beporzásának értékét pedig mintegy 3 milliárd dollárnyira taksálják a kutatók.

A ganajtúró bogarak tevékenységének egészségügyi jelentősége is van. Azáltal, hogy eltakarítják az ürüléket a legelőkről, megakadályozzák, hogy paraziták szaporodjanak el abban, és így a lábasjószágokat súlyos fertőzésektől kímélik meg. Losey és Vaughan számításai szerint ez évente legalább 380 millió dollárt spórol meg az amerikaiaknak.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a kapott kb. 58 milliárd dolláros összeg csak óvatos megközelítés, a rovarvilág tevékenységének valós értéke ennél valószínűleg sokkal több.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik