Élet-Stílus

Elhunyt Balkay Géza

Életének 54. évében elhunyt Balkay Géza Jászai Mari-díjas színművész, rendező – közölte az RS9 Stúdiószínház.

A kritikusok szerint Balkay “fanyar egyénisége” jól érvényesült az összetett, negatív figurák életre keltésében. Főbb szerepei között volt Teddy (Pinter: Hazatérés), a főgondnok (Gogol: A revizor), továbbá Oronte (Moliére: A mizantróp), Szoljonij (Csehov: Három nővér) és George (Steinbeck: Egerek és emberek). Szerepet kapott a Kinek a törvénye? (1978), a Boldogtalan kalap (1980), A tanítványok (1985), a Hol volt, hol nem volt (1986), az Eldorádó (1988), valamint A távollét hercege (1990), A nyaraló (1991), A szivárvány harcosa (2000) című filmben és a Mandulák (1994) című tévéfilmben.

Az 1952-es születésű Balkay Géza a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1978-ban a Kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. A Nemzeti Színházban 1979-től dolgozott, a Katona József Színház tagja volt 1982-től 1993-ig. Később szabadúszó lett, 2001 óta az RS9 Stúdiószínház művésze volt.

Rátermettségét elismerte mindenki; nézők, rendezők, igazgatók, kritikusok, kollégák. Szerencsés adottságai voltak: vonzó külső, szép orgánum, plasztikus mozgáskészség, intelligencia és színészi érzékenység – írta Molnár Gál Péter a magyar színházi portálon, a szinhaz.hu internetes oldalon. A neves kritikus méltatása szerint Balkay Géza majd minden nagy szerepet eljátszott és minden szerepét jól játszotta el; antik és modern, magyar, orosz, német, angol és francia klasszikus világirodalmi remekeknek és újsütetű színműveknek adott testet, hangot, elidegeníthetetlen arcot.

Az elhunyt színművészt a közönség ebben az idényben egyebek mellett láthatta Leonard Woolf szerepében Virginia Woolf Belső szoba című darabjában, játszotta Móricz Zsigmond Légy jó mindhaláligjában Pósalakyt és Molnár Ferenc Liliomjában a fogalmazót. Szép Ernő Május című darabjában ő volt az öngyilkos, és Samuel Beckett Ó, azok a szép napok című játékában ő játszotta Willie-t.

Balkay Géza nem csak színész volt. Az RS9 pinceszínházban több rendezése is műsoron van, közöttük Molnár Ferenctől a Liliom, Vörösmarty Mihálytól a Csongor és Tünde, valamint Szép Ernő és Samuel Beckett darabja; ezenkívül versmondást tanított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik