Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Fringe vagy Titanic

Az MSZP szombatra rendez nagygyűlést a Hősök terére, a Fidesz vasárnapra a Kossuth térre. A hétvége nagy kérdése viszont az, hogy inkább a Titanic- vagy a Fringe-fesztivál programjaira menjünk-e.



A kultúra peremvidékére kalauzoló két fesztivál mellett a hétvégére hip-hop-sztárokat, paralimpiai filmfesztivált, óriási tánctalálkozót és Csillagkapu-születésnapi partit is ajánlunk a kimerészkedőknek, az otthonülőknek pedig néhány nézhető filmet.

Menjek…

Március 31. péntek

… Fringe-fesztiválra

Az Első Budapest Fringe Fesztivál az edinborough-i mintára jött létre, ahol a fő fesztiválról kizárt művészek megrendezték a saját ellenfesztiváljukat. A budapesti Frnge résztvevőit a tavaszi fesztivál szervezői ugyan meghívták, és megjelenési lehetőséget adtak számukra, de a beharangozó sajtótájékoztatón egyértelműen kijelentették, hogy a minőségért nem vállalnak felelősséget. Ettől függetlenül a Budapest szívében, 12 helyszínen feltűnő profi és nem hivatásos művészek produkciói vélhetően a várost megmozgató karnevállá válnak.
A több száz fellépő a fesztivál előtt az utcán, a helyszínek előtt reklámozza magát, megadva ezzel a Fringe-fesztiválok nyüzsgő, színes, látványos, “nagy-felfordulás”-hangulatát. Az első Budapest Fringe Fesztivál jelentős hazai és nemzetközi kampánya sikeresnek mondható, hiszen 221 szólista, színház- és táncművészeti társulat, komoly- és könnyűzenei együttes jelentkezett, köztük versmondó, gitáros-énekes, vonósnégyes, punkzenekar, színtársulat, szimfonikus zenekar, kortárs tánc, hastánc, mese, performansz, tűzzsonglőr és még sok más színes előadás. Az első előadás március 31-én, pénteken 13.45-kor kezdődik, az utolsó április 2-án 23 órakor fejeződik be. A Fringe mindeközben – igazi happeninghangulatot teremtve – péntek és szombat éjszaka is “nyitva tart”.

A tavaszi fesztiválról és a Fringe-ről bővebben itt olvashat >>

…Hip-hop-sztárokat hallgatni a Süss fel napba

Menjek vagy maradjak – Fringe vagy Titanic 1


A tavalyi nagy sikerű One Self live act után a 2006-os év sem múlhat el anélkül, hogy az egyik legnevesebb európai hip-hop-producer, DJ Vadim és csapata ismét tiszteletét ne tenné Budapesten. Mivel Vadim egy időre az Egyesült Államokba költözik, valószínűleg sokáig ez lesz az utolsó alkalom, hogy a csapatot ebben a formában élőben láthatjuk. A buli vendége még a magyar–ghánai MC Sena, aki Vadim legújabb, az angol Ninja Tune kiadónál várhatóan tavasszal megjelenő albumán több számban is énekel és nyomja a szöveget; őt DJ Mango kíséri. Az újból induló Crate Soul Pressure-klubest házigazdái, Keyser & Shuriken a tőlük megszokott jazzes-funkos-soulos eklektikával készülnek.

A Süss fel nap programjairól bővebben itt >>

…Nemzetközi Paralimpiai Sport Film Fesztiválra


Magyar Paralimpiai Bizottság 2006 tavaszán „Budapest Bridge” I. címmel nemzetközi paralimpiai sportfilmfesztivált szervez a játékokon szereplő sportokkal kapcsolatos filmekből a Jövő Házában. A rendezvény egész ideje alatt épül majd egy szimbolikus híd is a résztvevők fotóiból, „Add az arcodat a toleranciához!” felszólítással, amely a fesztivál végére válik teljessé. A Fesztivált egy nagyszabású koncert zárja. Hasonló esemény megrendezésére ebben a témakörben nincs példa. Eddig 20 film jelentkezett többek közt Kínából, Görögországból, Izraelből, Németországból, Szlovákiából. Az elmúlt években számos parasportsikert tudhat magáénak Magyarország. A paralimpiai játékokat négyévenként, közvetlenül az olimpiai játékokat követően rendezik meg. A fesztivál arca és szóvivője Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnokunk.

Bővebben cikkünkben >>

Április 1. szombat

…táncelőadásokra a Trafóba

Menjek vagy maradjak – Fringe vagy Titanic 2


Április 30-a és április 1-je között a Trafó programján Bartók Csodálatos Mandarin-adaptációja és a brit PR-evolution Dance Company előadása szerepel. Kun Attila koreográfus úgy véli, hogy „Bartók Béla zenei mestermunkája és Lengyel Menyhért szövegkönyve alapján, megtartva a dramaturgiai vonalvezetést, egy olyan mélyen emberi, szinte zsigeri adaptáció képe rajzolódik ki, amelyben a darab örök érvényű – a tiszta szenvedély, a szellemi másság erejéről szóló – mondatai mély aktualitással kerülnek egy mai ember napi konfliktusainak középpontjába. A karrier, a pénz, a hatalom, a pozíció délibábjait szolgáló, önmagát is áruba bocsátó egyén drámája ez.”


A PR-evolution Dance Company nem először visz színpadra Jeremy James-koreográfiát a Trafóban, hiszen első bemutatkozásuk, a 2003-ban bemutatott Gaps, Lapse and Relapse is a világhírű koreográfus műve volt.
Az ausztráliai születésű Jeremy James a 90-es években végigjárta a brit táncélet vezető együtteseit. Dolgozott a Rambert Dance Companyval, a Siobhan Davies Dance Companyval, az Arc és a DV8 formációkkal, mielőtt önálló koreográfiáival berobbant volna a londoni táncéletbe. Jeremy James stílusa a fizikalitáson keresztül szélsőségesen modern formát szült, annak ellenére, hogy munkáit „klasszikus” szabályrendszer alapján illesztette össze. A most látható My Big Pants Jeremy James alkotói munkásságának csúcsán született. Koncentrált struktúrája mellett megcsillan Jeremy éleslátása, amely tele van szarkasztikus, de hétköznapisága által mélyen emberi humorral.

A Trafó programját itt találja >>

… tánctalálkózóra a Sportarénába

Menjek vagy maradjak – Fringe vagy Titanic 3


A 25. népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléjén műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek jelennek meg a Kárpát-medencei magyarságot és a hazai nemzetiségeket képviseletve. A szombati és vasárnapi rendezvényen lesz Aprók bálja, kézműves foglalkozások, népművészeti vásár, magyar és nemzetiségi táncházak, mesterségbemutatók, etno-mozi, népzenei koncertek, viseletbemutatók, éjszakai bál.

Információk itt >>


… őrült horrorfilmre a Titanic-fesztiválra

Az igazi programjával csütörtökön lendületet kapó Titanic filmfesztivál minden darabja kincs, de a Holtkomoly című film rövid ismertetője alapján a pénteken és szombaton éjfélkor vetített horror kihagyhatatlannak tűnik: „Jobboldali terroristák és egy vámpír megszállnak egy melegbárt New Yorkban. A szélsőségesek egy félházas estén magukra zárják a lokált, és kísérletezni kezdenek a homoszexualitást gyógyító új csodaszerükkel – élőben a tévé közönsége előtt. Csak négy botcsinálta hős szegül szembe velük. Kisebbségben vannak – fegyverek és szemfogak tekintetében is –, de egyedül rajtuk múlik, meg tudják-e állítani a vérontást, mielőtt az egész város végveszélybe kerülne.”


Bővebben cikkünkben >>

Április 2. vasárnap

…a tavaszi fesztivál zárókoncertjére

Menjek vagy maradjak – Fringe vagy Titanic 4


A hétvégén zárja képzeletbeli kapuit a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelyet méltóképpen a Royal Philharmonic Orchestrával búcsúztatnak el. A koncerten felcsendül Mozart: Figaro házasságának nyitánya, Sztravinszkij Tűzmadár-szvitje, Sosztakovics V. szimfóniája. Az együttest Daniele Gatti vezényli. Az együttest a legendás Sir Thomas Beecham alapította 1946-ban. Munkáját a későbbiekben olyan karmesterek folytatták, mint Rudolf Kempe, Doráti Antal, André Previn és Vladimir Ashkenazy. 1996 óta az olasz Daniele Gatti irányítja a zenekart. Az együttes székhelye London, új otthona a Cadogan Hall, a főváros legújabb koncerthelyszíne. A 2005–2006-os évadban a Royal Albert Hallban olyan nagyszabású szimfonikus alkotásokat tűznek műsorukra, mint Mahler „Feltámadás-szimfóniája”, „Ezrek szimfóniája”, Benjamin Britten Háborús Requiemje, Orff Carmina Buránája és Stravinsky Tavaszi áldozata. Idén olyan szólistákkal és karmesterekkel dolgoznak együtt, mint Gilbert Kaplan, Freddy Kempf, Gennagyij Rozsgyesztvenszkij, Sally Matthews, John Rutter és természetesen Daniele Gatti. A zenekar rendszeresen turnézik Európában, a közeljövővben az Egyesült Államokba, Mexikóba és Kínába utazik. Különleges megtiszteltetés, hogy a 2004-es athéni olimpia nyitóünnepségének zenéjét az együttes rögzítette.

…csillagkapu-találkozóra a Jövő Házába

Menjek vagy maradjak – Fringe vagy Titanic 5


Talán a hétvége legviccesebb programjának ígérkezik a tévésorozat rajongóinak találkozója. Az egyiptomi istenek kegyesek, megengedték, hogy szóljon róluk egy előadás, de a Goa’uld csak bitorolja a testüket, ezért ellenük harcra kelnek a csapatok fantázia szülte és létező fegyverekkel, melyekről igazi szakértő fog mesélni. Nem születésnap a születésnap torta nélkül, ezért igazi CSK-s torta lesz terítéken. Nem rendezvény a rendezvény játék és vetélkedés nélkül, ezért az egész rendezvényen átívelő próbákra kell számítaniuk a résztvevőknek. A “séf” további ajánlatai erre a napra: epizódajánló, tombola, rajongói klipek, és ha minden igaz, egy meglepetésvendég.

A Jövő Háza programjai itt >>


… kiállításra


Magyar vadak a Nemzeti Galériában


A Tavaszi Fesztivál legfontosabb tárlata, a Magyar Vadak Párizstól Nagybányáig 1904–1914 című kiállítás. A több mint kétszáz festmény, száz grafika lenyűgözően mutatja be a festészet 20. század eleji forradalmának magyar mestereit.

Bővebben>>

…fürdőbe


A tavasz már megmutatta magát, de azért még mindig jobban lehet bízni a geotermikus energiában, mint a napsütésben. A hosszan tartó partiról hazatérve pedig nincs kellemesebb, mint még akkor hajnalban a meleg termálvízben kezdeni meg a regenerálódást. Fürdő-összeállításunkból kiderül, hogy országszerte hová érdemes menni relaxálni. >>

Maradjak…

…olvasni

K. dosszié


Menjek vagy maradjak – Fringe vagy Titanic 6

Kertész Imre önéletrajzi dialógusregényt írt. A Berlinben és Budapesten élő 76 éves író egy svájci kisvárosban, Chicagóban, Berlinben és Budapesten dolgozott a könyvön. Mint a fülszövegben olvasható, a K. dosszié “önéletrajz két hangra”, regényes párbeszéd az író életéről, szüleiről, szerelmeiről, pályájáról, a szellemi szabadság kivívásáról és arról, hogyan függ össze saját élete hőseinek sorsával, az élet az irodalommal.

A szerző egyebek mellett arra keresi a választ “e páratlanul személyes könyvben”, hogy szolgálhat-e az irodalom tárgyául az egyénileg megélt borzalom és boldogság, mennyiben tartozik az egyéni élmény az olvasókra – tartalmazza a kiadó rövid ismertetője.

Az autobiográfia alapjául – mint Kertész Imre írja – az a tucatnyi hangszalagot megtöltő beszélgetés szolgált, amelyet 2003–2004-ben barátja és szerkesztője, Hafner Zoltán folytatott vele egy mélyinterjú elkészítése céljából.

Részlet a könyvből >>

…tévézni

Péntek, március 31.
22.00, Duna Televízió

Isten városa

Menjek vagy maradjak – Fringe vagy Titanic 7


A történet Rio de Janeiro nyomornegyedében játszódik. Két különböző utat bejáró fiú útját követi nyomon 15 éven át, a 60-as évek végétől a 80-as évek elejéig. Az egyikből fotós lesz, a másikból drogdíler. A film rövid történetek sorozatán keresztül mutatja be életútjukat, melyekből sokszor igen rövidre sikeredett sorsok rajzolódnak ki. Az Isten városa főszereplője nem egy személy, hanem egy hely. Az Isten városa egy 60-as években elkezdett, szegényeknek épült lakótelep, amely a 80-as évek elejére Rio de Janeiro egyik legveszélyesebb városrészévé vált.


Szombat, április 1.
20.15, m1

Moszkva a Hudson partján

Menjek vagy maradjak – Fringe vagy Titanic 8


Paul Mazursky romantikus komédiájában Robin Williams alakítja Vlagyimir Ivanovot, a szovjet cirkuszi szaxofonost, aki megszökik társulatától a hanyatló Nyugat egyik fellegvárában, Bloomingdale-ben. Az újdonsült disszidens a KGB elől menekülve Harlemben talál menedéket a színes bőrű biztonsági őr, Lionel Witherspoon otthonában. Hamarosan egy érzéki olasz nő, Lucia Lombardo és egy agyafúrt kubai ügyvéd, Orlando Ramirez is a segítségére siet. Vlagyimirnek rá kell eszmélnie, hogy az élet Amerikában sem könnyű, de azért igyekszik megbarátkozni ezzel az egyszerre furcsa és csodálatos új világgal.

Vasárnap, április 2.
23.45, TV2

Árvák hercege

Menjek vagy maradjak – Fringe vagy Titanic 9


A John Irving regényéből készült film a felnőtté válás, a szerelem és a család, az ármány és a becsület története. Homer Wells (Tobey Maguire) egy maine-i árvaházban nő fel. Az intézet igazgatója, dr. Larch, az abortuszok elől a morfiumba meneküló orvos (Michael Caine) megkedveli a fiút, és segédnek fogadja maga mellé. Homer ügyes, de képzettség nélküli sebésszé válik. Wally (Paul Rudd) és Candy (Charlize Theron) a doktor segítségét kérik, aki illegális, de biztonságos abortuszokat végez a környékbeliek cinkosságával. Homer velük távozik, és Wallyék almáskertjében dolgozik tovább. Wallyt behívják katonának, Homer és Candy egyre közelebb kerül egymáshoz…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik