Élet-Stílus

Eladási tilalom a Vista ellen?

Az Európai Bizottság a Windows Vista operációs rendszert sújtó eladási tilalom bevezetésével fenyegette meg a Microsoftot, amennyiben az új szoftver nem fog megfelelni az európai versenypiaci követelményeknek.

“Elvárjuk, hogy a Vistát úgy készítsék el, hogy az minden szempontból megfeleljen az európai versenyjogi törvényeknek. Elég buta hiba lenne a Microsofttól, ha egy olyan terméket dobna piacra, ami nem felel meg a kritériumainknak” – nyilatkozta Neelie Kroes illetékes EU-biztos, az Európai Gazdasági Versenyhivatal vezetője.

Jonathan Todd, Kroes szóvivője hozzátette, hogy a Microsoft tervei újra aggodalommal töltik el az Európai Uniót. Egyrészt aggasztónak találják a vállalat online keresők piacára vonatkozó terveit, másrészt nem igazán tünteti fel jó fényben a céget az sem, hogy beépített vírusirtóval kínálnák az új operációs rendszert. Előbbi miatt korábban a Google és más online keresők tiltakoztak, míg az utóbbi miatt a Symantec számítógépes biztonsági cég fordult az Európai Bizottsághoz, mondván így ismét jogosulatlan előnyt élvezne a redmondi konszern a piac többi szereplőjével szemben.

A Microsoft ugyan cáfolta ezeket az információkat, és feleslegesnek minősítette a vetélytársak aggodalmát, azonban azt maga is elismerte, hogy a Windows Defender biztonsági csomag része lesz a Vistának. Ez az alkalmazás a vállalat szakemberei szerint azonban csupán a kémprogramokat fogja blokkolni. Neelie Kroes aggodalmairól és az esetleges következményekről a múlt héten levélben tájékoztatta Steve Ballmert, a redmondi konszern elnökét, azonban felvetéseire választ még nem kapott.

A Golem német hírportál emlékeztetett arra, hogy februárban az IBM, a SUN és az Oracle fordult az Európai Bizottsághoz, mert attól tartottak, hogy a Microsoft új funkciókat, például digitális másolásvédelmeket fog integrálni a Vistába, és emiatt adott esetben lehetetlen lesz a hozzáférni néhány dokumentumtípushoz. A három óriáscég szerint ez azt is jelentheti, hogy egyes fájlokat csak és kizárólag a Microsoft szoftvereivel lehet majd megnyitni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik