Élet-Stílus

Windows lesz a Maceken ?

Senki sem számított arra, hogy egyszer megtörténhet: egy szép napon Windows fut majd a legendás Macintosh-gépeken.

Senki sem számított arra, hogy egyszer megtörténhet, hogy egy szép napon Windows fut majd a legendás Macintosh gépeken.


Egyes szaklapok – például a PCmag.com – szerint, az Apple felhagyhat az operációs rendszerfejlesztés nehéz és költséges munkájával. A sokáig rebellisként sikeres Macintoshok sikerét ugyan nagyban segítette a Windowsnál biztonságosabb operációs rendszer, de a korábban elképzelhetetlen processzorváltás után egyes hozzáértők arról beszélnek, hogy könnyen Windows-alapokra kerülhetnek az új Mac-modellek.


A szebb napokat látott büszkeséget az Apple láthatóan feláldozza a jövedelmezőség oltárán. Komoly kérdésként vetődik fel az, hogy az eddig hűséges vásárlókat ezáltal nem veszti-e el a vállalat. Arról nem is beszélve, hogy mi lesz azokkal akik eddig azért vásároltak Mac-et, mert nem bíztak meg a Windows képességeiben.


Az tény, hogy a processzorváltással számos programozási probléma is felléphet. A gyorsabb gépek elveszthették azt az előnyt, hogy az operációs rendszer együtt fejlődött a Mac hardvereivel, így az új processzorok mellett könnyen felléphetnek – a Windowsnál jól ismert – kompatibilitási és a működési problémák.


Azt a koncepciót, hogy egy kézben tudják tartani a hardver és szoftverfejlesztést, az Apple nem volt képes megőrizni, hiába növekszik jelentős ütemben a legújabb fejlesztésű értékesítése.


Távozó fejlesztők

Ebben a bizonytalan szituációban ráadásul a világ legjobb operációs rendszerének kikiáltott OS X most elvesztette a vezető fejlesztőjét is, aki már 1997 óta irányította az akkor még csupán egyetlen Windows konkurens fejlesztését. Avie Tevian, a fejlesztéssel foglakozó alelnök távozása komoly veszteség lesz Steve Jobs vállalata számára.


A távozását kiváltó okokról és további céljairól a szakember nem óhajtott nyilatkozni, de az tény, hogy a nem rég távozott iPod-tervező Jon Rubinstein után ő már a második Apple alapító, akit rövid időn belül elveszít a vállalat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik