Élet-Stílus

Visszaeső lemezeladások

Drasztikusan csökken a következő öt évben a CD-k iránti európai kereslet, miközben tízszeresére emelkedik az internetes zenei letöltések forgalma. Magyarországon évek óta hanyatlik a lemezpiac – írja a Világgazdaság.

Mintegy harminc százalékkal csökken 2011-ig a zenei CD-k és DVD-k iránti kereslet Európában, a teljes bevétel kétharmada azonban még így is a hagyományos hanghordozókból származik. A Forrester Research piackutató cég most közzétett tanulmánya szerint 2011-ben mintegy 11 milliárd eurós forgalmat bonyolít le a zenepiac Európában. Jelenleg valamivel kevesebb mint 9,5 milliárd eurót költenek a zenekedvelők CD-kre és DVD-kre. Ez 15 százalékos bővülést jelent a vizsgált időszakban.

A CD-forgalom visszaesése ellenére növekvő forgalom elsősorban az olyan online zeneboltoknak köszönhető, mint amilyen többek között az Apple iTunes áruháza. A következő öt évben ugyanis a webáruházak forgalma várhatóan több mint tízszeresére emelkedik, azaz amíg jelenleg Európában mintegy 279 millió eurót költenek el a netes letöltésekre a fogyasztók, addig ez az összeg 3,9 milliárdra emelkedik 2011-re. Azzal kapcsolatban, hogy az illegális piac milyen méreteket ölt majd a vizsgált időszak végére, a tanulmány nem foglalkozik. A lemezkiadók nemzetközi szövetségének adatai szerint tavaly már 335 legális online zeneáruház működött a 2004-es 230 helyett. Ezek közül csak Európában mintegy 200 állt a felhasználók rendelkezésére. Az említett oldalakon világszerte 420 millió zeneszámot töltöttek le, ez több mint duplája a 2004-es adatoknak.

Magyarországon az elmúlt évek tendenciái a jövőre vonatkozón sem sok jóval kecsegtetnek: tavaly a forgalom és darabszám alapján is több mint 15 százalékos visszaesést könyvelt el a piac a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének adatai szerint. Jeszenszky Zsolt, a Mahasz slágerlistákért felelős munkatársa a lapnak nemrégiben elmondta: a helyzet sokkal súlyosabb, ha az 1999-es eladási adatokhoz viszonyítja a mostani állapotokat: az elmúlt hét évben ugyanis a lemezpiac forgalma a felére esett vissza. Hangsúlyozta: tavaly már minden második CD-t a hipermarketekben adtak el dömping-, azaz háromszáz és ezer forint közötti áron; ezzel a hanglemezboltok nem tudnak versenyezni. Jelezte azt is, hogy a forgalom csökkenése a fent említett hét év alatt öt-hat milliárd forintos bevételkiesést okozott, természetesen nemcsak az iparnak, de az adókon, járulékokon keresztül az államnak is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik